La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia tanca ‘Nóvaia Gazeta’, el diari que va impulsar Gorbatxov

- Gonzalo Aragonés

Un tribunal de Moscou va anul·lar dilluns la llicència del diari Nóvaia Gazeta, un dels pocs mitjans independen­ts que quedaven a Rússia. Els responsabl­es de la publicació van decidir deixar de publicar-la al març a causa de la situació originada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. La sentència d’ahir li impediria de reprendre l’activitat en el futur, quan la situació canviï.

El jutjat de primera instància del districte Basmanni de Moscou va acceptar la petició que el regulador dels mitjans russos Roskomnadz­or va formular al juliol i va declarar “invalidat” el registre de Nó

vaia Gazeta, que li donava llicència legal per ser publicat.

Roskomnadz­or va presentar dues demandes, una per a l’edició impresa i una altra per a la publicació a internet. L’organisme va argumentar que no s’havien presentat els estatuts de la redacció dins dels terminis establerts per la llei de mitjans de comunicaci­ó. Aquests estatuts es van canviar el 2006, però l’agència assegura que no va rebre cap document. A més, va acusar el diari de distribuir material al seu web sense esmentar adequadame­nt la condició d’“agent estranger”.

La defensa va argumentar que els canvis dels estatuts eren menors i no calia tornarlos a presentar davant el registre. El director de Nóvaia Gazeta és el veterà periodista Dmitri Muràtov, guardonat el 2021 amb el premi Nobel de la Pau juntament amb la periodista filipina Maria Ressa.

Muràtov va assegurar ahir que la decisió presa pels jutges és un “encàrrec polític insignific­ant”. I va afirmar que apel·laran, ja que fa anys que van lliurar els documents a temps.

Nóvaia Gazeta es va fundar l’abril del 1993. El grup de periodiste­s pioners va rebre el suport de l’expresiden­t de la Unió Soviètica Mikhaïl Gorbatxov. L’últim líder de l’URSS va fer servir part dels diners que va rebre del premi Nobel de la Pau del 1990 per comprar vuit ordinadors per a la redacció. Gorbatxov, mort el 30 d’agost, era accionista del diari.

D’ençà que Rússia va iniciar les accions militars a Ucraïna, a finals de febrer, Nóvaia Gazeta va rebre sis notificaci­ons de la Fiscalia General i de Roskomnadz­or en què li exigien retirar material del seu web perquè contenia, segons la demanda, “informació no fiable d’importànci­a pública”.

Després de l’aprovació, al març, d’una llei que implicava

Dmitri Muràtov assegura que no hi ha fonament legal i que la decisió ha estat “ordenada”

responsabi­litats penals per desacredit­ar les forces armades russes amb la difusió d’informació, el diari va eliminar material sobre el conflicte d’Ucraïna i va deixar de cobrir-lo. Tot i així, Roskomnadz­or va enviar avisos posteriorm­ent per no haver assenyalat adequadame­nt, en les seves informacio­ns, que el diari està etiquetat per les autoritats russes com a agent estranger. Davant d’aquesta situació, Nóvaia Gazeta va deixar de publicar-se, tant en paper com a internet, fins que s’acabi el conflicte a Ucraïna.

Els tribunals russos van condemnar el mateix dia el periodista Ivan Safrónov, de 33 anys, per “alta traició”. Periodista expert en temes de Defensa que ha treballat en nombrosos mitjans independen­ts a Rússia, està acusat de passar informació a Txèquia. Els advocats defensors consideren que es tracta d’una “acusació sense cap sentit”. Safrónov ha estat ingressat en un penal d’alta seguretat. ●

 ?? Max ! "# $e%&'( / AP ?? Muràtov amb el retrat de Gorbatxov durant el funeral
Max ! "# $e%&'( / AP Muràtov amb el retrat de Gorbatxov durant el funeral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain