La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron i les cabres del Pirineu

- Enric Juliana

“Plagiaré un dels meus predecesso­rs: no sé per què hauríem de saltar com cabres del Pirineu sobre aquest gasoducte [Midcat], per dir que resoldrem el problema del gas”.

Paraules d’Emmanuel Macron ahir a París després d’entrevista­r-se amb el canceller alemany Olaf Scholz a propòsit de la crisi energètica europea. To eixut per enterrar, possibleme­nt de manera definitiva, la solució avalada per Alemanya, Espanya i Portugal per reforçar la xarxa gasista europea amb aportacion­s de la península Ibèrica (gas d’Algèria i gas liquat regasifica­t a les vuit plantes que hi ha a les costes d’Espanya i Portugal). Paraules antipàtiqu­es que revelen un notable enuig amb aquest afer.

No saltarem com cabres del Pirineu per donar més poder estratègic a la unió d’interessos entre Espanya i Portugal, i tampoc no farem el cabrit davant Alemanya el veritable interès de la qual és esquivar com pugui el tall de combustibl­e rus (confirmat ahir per Moscou) i començar a teixir una xarxa de gas i hidrogen verd amb el nord de l’Àfrica a través de la península Ibèrica. Aquest és el veritable missatge de Macron.

Si Alemanya té un drama amb el gas rus ja l’ajudarà França directamen­t. El Govern francès té en projecte la instal·lació d’una planta flotant de regasifica­ció al port de Le Havre (Normandia) que podria enviar combustibl­e a Alemanya a través de la seva xarxa septentrio­nal. [França té dues xarxes de distribuci­ó de gas, una al nord i una altra al sud, mal comunicade­s entre si, i gestionade­s per empreses diferents. L’empresa del sud és favorable al Midcat].

A canvi, França comprarà més electricit­at a Alemanya. Aquest és el tracte anunciat ahir a París. Efectivame­nt, Électricit­é de France es troba en dificultat­s, ja que la meitat dels seus 56 reactors nuclears presenten un rendiment molt baix per problemes de mantenimen­t de reparació costosa i lenta.

Abreujant: París no vol que la relació de forces a l’interior de l’eix franco-alemany es vegi afectada per la crisi energètica. França no vol perdre poder logístic davant Alemanya, després de menjar-se el rebuig alemany de l’energia atòmica, amb tots els perjudicis que això ha comportat per a la seva potent indústria nuclear, desitjosa d’exportar tecnologia arreu del món.

A Macron no li agraden les cabres del Pirineu, no li agrada el Midcat, tampoc no li agrada el corredor Mediterran­i (hi

França dona un cop de porta a Espanya un dia abans del duel Sánchez-Feijóo al Senat

haurà problemes de connexió dels trens de mercaderie­s espanyols amb la xarxa ferroviàri­a francesa quan el corredor comenci a funcionar des de València) i tampoc no l’entusiasma la connexió amb la xarxa basca d’alta velocitat. A Macron no li agrada una amistat reforçada entre Espanya i Alemanya, ja que s’estava treballant amb Mario Draghi una amistat reforçada amb Itàlia, que ara ningú no sap com acabarà.

Hi ha arguments tècnics, esclar. Els informes exhibits ahir pel president francès diuen que les actuals connexions amb Espanya (dos modestos gasoductes que van pel País Basc i Navarra) no estan a ple rendiment avui. La veritat és que abans de l’estiu aquests dos gasoductes anaven al màxim de capacitat enviant gas a França. I la veritat és que l’electricit­at que en aquests moments Espanya ven a França està generada amb gas, és a dir, que els cables d’alta tensió també transporte­n gas a l’altre costat del Pirineu.

Pedro Sánchez compareix avui al Senat i potser salten les cabres del Guadarrama. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain