La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo espera del debat un canvi de to del Govern central

El PP demanarà que s’allargui la reducció de l’IVA al gas

- Carmen del Riego

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, afronta el debat sobre la crisi energètica que se celebrarà aquest matí al Senat amb ànim propositiu. Un debat que, a parer seu, “ja ha fet servei” perquè, fruit de la seva petició, Pedro Sánchez “ja ha abaixat l’IVA del gas” d’un 21 a un 5%, com ell havia demanat.

Però no li sembla suficient, i demà portarà al debat altres mesures, començant perquè la reducció de l’IVA del gas d’un 5% s’allargui més enllà del mes de desembre, fins que s’acabi l’hivern, és a dir, que estigui en vigor mentre es facin servir les calefaccio­ns. I demana el mateix per a l’IVA de la llum, a un 5%.

Aquestes iniciative­s no seran les úniques que plantejarà. Aquesta mateixa setmana Feijóo remetrà a la Moncloa el seu particular pla d’estalvi energètic, que va anunciar alhora que s’oposava al decret del Govern central, i ahir, en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, va avançar-ne alguna de les mesures.

Per exemple, que fins que duri la crisi energètica Espanya aprofiti totes les seves fonts d’energia, cosa que suposa ampliar la vida de les centrals nuclears, en comptes de renunciar-hi per un “apriorisme ideològic”.

També plantejarà la desburocra­tització per accedir a les energies renovables, amb suport a la instal·lació i autoconsum; i sobretot ajuts i indemnitza­cions a les empreses electroint­ensives en què el preu de l’electricit­at suposa un cost fix determinan­t. Una mesura que diumenge també va anunciar el canceller alemany, Olaf Scholz.

Feijóo, doncs, espera que el debat “pugui ser l’inici d’un canvi de to del Govern central”, i que l’Executiu s’avingui a negociar amb el PP “i se salti els vetos” que li imposen els seus socis de Govern i de legislatur­a.

El president del PP no concep el debat d’avui pensant a veure qui el guanya. Tampoc no entén que s’hagi de veure sobre l’expectativ­a de qui s’hi juga més, si el president del Govern espanyol o el líder de l’oposició, perquè “qui se la juga són les empreses i les llars. Si pensem qui s’hi juga més dels dos, serà un error”.

Segons el seu parer, els debats s’han de presentar “en termes de confrontac­ió de models i no com una batalla”. I això, que segons ell, el que fa el Govern central, és símptoma de la situació actual: “Espanya viu la tardor d’un govern” perquè no “es pot fer bona política quan s’ha de dedicar tant d’esforç a salvar votacions a l’últim minut”.

Feijóo, no obstant això, vol tocar de peus a terra, i de les enquestes, que diuen que guanyarà les eleccions, només apunta que “si diumenge hi hagués eleccions guanyaria el PP, però diumenge no hi ha eleccions”. ●

El PP demanarà ajuts per a les empreses electroint­ensives i menys burocràcia per instal·lar renovables

 ?? Dani Duch ?? Alberto Núñez Feijóo aquest dilluns a Madrid
Dani Duch Alberto Núñez Feijóo aquest dilluns a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain