La Vanguardia (Català-1ª edició)

Albares ofereix consens als partits per a la presidènci­a europea

- C. del Riego

Consens i unitat. És el que va oferir ahir el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, a tots els partits polítics de cara a la preparació i celebració, el segon semestre del 2023, de la presidènci­a espanyola de la Unió Europea.

“Un debat sincer, buscant la unitat entorn de la presidènci­a, en defensa dels interessos d’Espanya, contribuin­t, alhora, al desenvolup­ament del projecte europeu”, va reclamar Albares en una compareixe­nça davant de la comissió mixta de la Unió Europea. Un acord per fixar les prioritats i les línies de treball durant els mesos de preparació i el temps de presidènci­a. Pel ministre d’Exteriors, és vital tenir un esperit d’unitat “en moments tan crítics per a la UE i Espanya”, a causa de la pandèmia i la tornada de la guerra en territori europeu”. Una conflicte bèl·lic que, segons el ministre, serà “llarg i de conseqüènc­ies fortes per a Europa i per al món”.

Una mà estesa que va ser acollida per pràcticame­nt tots els grups parlamenta­ris, tret de Vox, que considera que Espanya no pot presidir amb honorabili­tat aquesta presidènci­a, després del que ha fet el Govern espanyol amb Gibraltar, o la posició mantinguda amb el Marroc i Algèria pel Sàhara. Una situació que, segons el portaveu de Vox, tampoc no té credibilit­at davant la resta dels països de la Unió Europea.

Albares va subratllar que la presidènci­a europea ha de ser una “política d’Estat”, per la importànci­a que té per als espanyols, i va destacar que “l’èxit de la presidènci­a serà de tothom”.

El ministre té plantejat descentral­itzar els actes, tant oficials com culturals, que tindran molta importànci­a. De fet, hi haurà 23 trobades repartides a tota la geografia espanyola, com ara una reunió informal ministeria­l de Transports, el 21 i el 22 de setembre del 2023.

A aquestes trobades, Albares hi va afegir ahir tres cites més, que una serà a Tarragona, concretame­nt una reunió tècnica d’ambaixador­s de la Unió Europea. Amb això, segons Albares, Espanya vol demostrar la diversitat cultural i geogràfica d’Espanya.

El ministre d’Exteriors va fer èmfasi a l’interès del Govern espanyol per endinsar-se, durant la seva presidènci­a, a l’agenda social de la Unió Europea, la recuperaci­ó econòmica i la seguretat energètica. ●

 ?? Sergio Pérez / EFE ?? José Manuel Albares
Sergio Pérez / EFE José Manuel Albares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain