La Vanguardia (Català-1ª edició)

Marlaska justifica infiltrar agents en l’independen­tisme

Interior esgrimeix l’Estratègia Nacional contra el Terrorisme del 2019

- Jo ep M al et

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va venir a justificar ahir la infiltraci­ó d’agents policials a les organitzac­ions juvenils del moviment independen­tista, malgrat que va rebutjar de totes totes una “estratègia de l’Estat per vincular l’independen­tisme al terrorisme”, tal com havia denunciat al matí el president d’Òmnium, Xavier Antich.

I és que l’entitat independen­tista havia fet públic un escrit que Interior havia enviat a l’Audiència Nacional per respondre al contenciós administra­tiu, presentat per Òmnium a finals de juliol per la infiltraci­ó policial al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i a Jovent Republicà, la branca juvenil d’ERC.

Al document, el ministeri considera “legítim, idoni i oportú” infiltrar agents als moviments juvenils independen­tistes per captar informació i al·lega “la multitud de situacions en què hi ha hagut violència greu” a Catalunya. “Persones que pertanyen al món associatiu independen­tista, amb una àmplia gamma d’associacio­ns, coadjuven a la consecució il·legal de la independèn­cia de Catalunya, i arriben a portar a terme en alguns casos accions de tipus radical violent en el marc de l’estratègia global secessioni­sta”, assenyala el text, en què s’esgrimeixe­n l’Estratègia Nacional contra el Terrorisme del 2019 i l’Estratègia de Seguretat Nacional, revisada el 2021, per justificar el caràcter secret dels “mitjans i tècniques operatives fetes servir”.

Tot això va portar Òmnium a denunciar ahir “una clara vulneració dels drets fonamental­s emmarcada en la causa general contra l’independen­tisme”. “Hi ha una estratègia d’Estat per vincular l’independen­tisme al terrorisme”, va afirmar Antich, per a qui “l’Estat s’inventa una falsa violència perquè és incapaç d’afrontar democràtic­ament el conflicte polític català, i aplica mesures pròpies de la lluita antiterror­ista contra un moviment democràtic i pací

Òmnium denuncia una estratègia d’Estat per vincular el secessioni­sme al terrorisme

fic com és l’independen­tisme”.

Marlaska, preguntat per la qüestió, va qualificar d’absolutame­nt falses aquestes acusacions i va afegir que les forces i cossos de seguretat de l’Estat obeeixen als principis recollits a la Constituci­ó i regeixen la seva actitud entorn de l’“estricte compliment de l’ordenament jurídic”. ●

 ?? JUAN CARLO     AL O ?? El ministre de l’Interior ahir a la seu de la DGT
JUAN CARLO AL O El ministre de l’Interior ahir a la seu de la DGT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain