La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esquerra i Junts es culpen l’un a l’altre de desestabil­itzar el Govern

- le o t i ti a e

Fins al debat de política general al Parlament, del 27 al 30 de setembre, encara pot ploure molt entre els socis del Govern. Ahir va ploure prou perquè no s’evaporessi­n els bassals i perquè se’n formés algun de nou: Esquerra va acusar JxCat de “desestabil­itzar” el Govern per tapar les “seves disputes internes”; els postconver­gents van culpar del mateix els republican­s perquè no van complir, segons van assenyalar, els acords que van permetre la investidur­a de Pere Aragonès.

Acusar-se mútuament de la inestabili­tat del Govern és una cosa que no era a la llista de retrets fins avui. Amb tot, les dues formacions s’han compromès a resoldre les diferèncie­s, i fonts dels dos partits assumeixen que el debat de política general pot ser la clau. Allà confien a ser capaços de consensuar propostes de resolució que donin algun marge a l’entesa en l’eix nacional, això és, fer passos en l’objectiu cap a la independèn­cia. Ahir es van reunir representa­nts dels dos partits. Una trobada que va acabar “sense novetats”, segons fonts coneixedor­es de la cita, i amb la petició d’ERC a Junts d’evitar que les dinàmiques internes afectin el Govern i el Parlament.

La recent auditoria que el partit que presideix Laura Borràs ha fet per analitzar si es compleixen els acords de Govern ha tensat les costures. El secretari general de JxCat, Jordi Turull, va anunciar que després del debat de política general la seva formació dirimirà si ha de sortir de l’Executiu català. Ho faria sotmetentl­o a votació de la militància. En aquest sentit, la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va qualificar de “profundame­nt irresponsa­ble” que Junts “vulgui desestabil­itzar el Govern de què forma part”. I més si es té en compte que dels dos màxims responsabl­es d’aquella auditoria, Josep Rius i Victòria Alsina, la segona és consellera.

“És obvi que es poden fer crítiques que serveixin per avançar, però no es pot ser Govern i oposició alhora, construir de dia i destruir de nit, és absolu

La reunió d’ahir entre les dues formacions polítiques acaba “sense novetats”

Aragonès assistirà a l’acte d’Òmnium per la Diada a Barcelona, del qual destaca la transversa­litat

tament irresponsa­ble”, va assegurar Vilalta.

D’altra banda, el president Aragonès va anunciar ahir que acudirà a l’acte polític que organitzar­à Òmnium Cultural al passeig Lluís Companys per la Diada de l’Onze de Setembre a Barcelona. Fonts de l’entorn del president van destacar a Efe la transversa­litat d’aquest acte, en el què Aragonès “sempre ha participat”, en contrast, afirmen, amb el to crític de la manifestac­ió convocada per l’ANC, a la qual Aragonès va anunciar que no acudirà. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain