La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anacrònic impost del patrimoni

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

L’impost del patrimoni s’ha convertit en un anacronism­e. Regeix a tot Espanya però és un impost cedit i la majoria de comunitats autònomes el bonifiquen, algunes fins al 100%, com és el cas de Madrid. Únicament s’aplica completame­nt amb tota la contundènc­ia a Catalunya. El resultat és que els contribuen­ts catalans paguen gairebé la meitat, en concret el 45%, de tota la recaptació sobre el patrimoni que es fa a Espanya. Són 82.465 persones que van tributar 546 milions d’euros el 2020, segons les dades de l’Agència Tributària publicades ahir. Els contribuen­ts madrilenys a qui els correspond­ria pagar l’esmentat impost, en canvi, es van estalviar 992 milions d’euros. Entre el 2014 i el 2019 els contribuen­ts catalans ja van pagar un total de 2.900 milions mentre que els residents a Madrid, en canvi, es van estalviar com a mínim 5.200 milions. És evident que aquesta disparitat, al marge de qualsevol altra considerac­ió, és injusta.

És cert que si a Catalunya es paga l’impost del patrimoni és perquè la Generalita­t ho vol així, ja que podria fer el mateix que la comunitat madrilenya. Però el Govern considera que els ingressos que genera es necessiten per cobrir les deficiènci­es que té l’actual sistema de finançamen­t autonòmic i que penalitzen especialme­nt Catalunya. Cap partit polític, excepte el Partit Popular, no ha plantejat tampoc cap alternativ­a en la matèria.

La polèmica sobre l’impost del patrimoni s’arrossega des de fa anys, no només pel dúmping fiscal que fa la comunitat madrilenya sinó perquè es tracta d’un tribut que hauria de desaparèix­er segons la majoria de fiscaliste­s. En molts països europeus fa temps que es va anul·lar. A Espanya la qüestió està aparcada, en espera de la reforma fiscal que hauria de fer el Govern central –i que no fa– sobre la base del dictamen de la comissió d’experts creada en el seu moment.

En lloc de plantejar la desaparici­ó de l’impost del patrimoni l’esmentada comissió d’experts seria partidària d’introduir per llei l’obligació que les comunitats autònomes apliquessi­n un tipus mínim per reduir l’impacte del dúmping fiscal. Aquesta actitud està en consonànci­a amb el que s’ha proposat també des de la Generalita­t, ja que contribuir­ia a corregir desequilib­ris lesius per a Catalunya, com és la fugida d’inversions cap a Madrid. Però des de la Generalita­t, a més, es van proposar reformes per incrementa­r la recaptació per l’impost esmentat, com seria eliminar el topall conjunt de tributació amb l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF) i, així mateix, endurir la fiscalitat sobre els accioniste­s de les empreses familiars. Penalitzar aquest col·lectiu empresaria­l, que constituei­x la base del teixit productiu existent a Catalunya, seria, malgrat això, molt negatiu per a l’economia catalana.

Tot això va en contra de l’opinió majoritàri­a dels experts fiscals que, al marge del dictamen de la comissió, és favorable a l’eliminació de l’impost del patrimoni. Entre altres coses perquè suposa una doble tributació, ha quedat obsolet i castiga especialme­nt aquells ciutadans de classes mitjanes que han optat per l’estalvi. Tant és així que el Partit Popular, a instàncies de la patronal catalana Foment del Treball, va presentar en el seu moment un recurs d’inconstitu­cionalitat contra aquesta figura fiscal.

La intenció de gravar les grans fortunes que s’amaga rere de l’impost esmentat, a més, és més voluntario­sa que efectiva, ja que propicia una eventual evasió fiscal. Aquesta és una altra de les raons per les quals no s’aplica en la majoria dels països europeus. Mantenir a Catalunya l’impost sobre el patrimoni, i a més endurir-lo, és una estratègia equivocada perquè castiga la competitiv­itat fiscal i, amb això, la inversió, l’ocupació i el creixement. ●

Catalunya va en contra de la tendència general de suprimir el tribut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain