La Vanguardia (Català-1ª edició)

La carrera científica

- Andreu Mas-Colell

El Congrés ha aprovat una reforma de la llei de Ciència de l’any 2011, i a Catalunya aviat s’aprovarà, esperem, la primera llei de la Ciència catalana, un pas endavant important. Ara bé, les lleis no determinen completame­nt la configurac­ió del domini que regulen. Són marcs on es despleguen polítiques més concretes. Normalment, i aquest és el cas, resta molt marge per configurar el domini. En aquest text em concentro en la política envers la carrera científica dels investigad­ors. El sector públic és l’actor principal en el món de la recerca i, per tant, la seva opció política és decisiva.

A títol personal –però crec que concordant amb les experiènci­es internacio­nals, les recomanaci­ons de la UE i l’opció central de les universita­ts i els centres de recerca de Catalunya– propugnari­a el model de carrera científica que comença amb el doctorat, continua, en el nostre entorn o més enllà, amb una posició d’investigad­or postdoctor­al (postdoc) que pot durar entre quatre i sis anys, i a partir d’aquí supera la visió d’una piràmide en què la base són els postdocs i el cim són els investigad­ors consolidat­s. Si insistim a veure només postdocs i consolidat­s, la piràmide és inevitable perquè els laboratori­s funcionen amb un director investigad­or consolidat i un estol, sovint nombrós, de postdocs. El que hem de visualitza­r és un prisma: a la base hi ha postdocs, però a mesura que les carreres progressen es diversifiq­uen en una varietat de trajectòri­es. El contingent no es fa més petit i la cursa no és una competició de centenars de persones per desenes de posicions, i que acaba amb els inclosos i els exclosos, sinó un procés d’autoselecc­ió entre oportunita­ts múltiples, totes al mateix nivell: investigad­ora a una empresa establerta; promotor científic d’una start-up; investigad­ora aplicada en un centre tecnològic; educador d’ensenyamen­t mitja; gestor de recerca; comunicado­ra científica; servidor públic; consultora; investigad­or, i/o professor, consolidat en un centre de recerca o en una universita­t.

Propiciar aquest model de carrera és el que ens convé perquè, entre altres virtuts, és una forma enormement efectiva de concretar el discurs de la transferèn­cia de coneixemen­t. Les universita­ts en fan amb patents, assessoria i spin-offs. Però la seva contribuci­ó fonamental són els bons profession­als que alimenten l’economia i el sector públic. Doncs bé: hem d’apujar el llistó i aconseguir que també hi hagi transferèn­cia de doctors i postdocs. Us ben asseguro que fertilitza­r l’economia, l’educació o el sector públic amb postdocs –és a dir, amb gent a la frontera dels coneixemen­ts científics i tècnics– seria una política de transferèn­cia intel·ligent i molt productiva. Molt superior, per exemple, a deixar una multitud d’investigad­ors ben formats aparcats i empobrits de mitjans a centres de recerca públics.

Les polítiques públiques poden propiciar aquest model de carrera amb incentius als investigad­ors a preparar-se per fer el salt des del laboratori, amb incentius a les empreses per contractar-los –el programa de doctorats industrial­s de la Generalita­t és un bon precedent– o amb la valoració del doctorat i l’experiènci­a postdoctor­al als concursos i oposicions del sector públic.

En resum: no us sembla que seria una forma òptima de gestionar el talent que podem retenir o atraure? Si les persones transferei­xen coneixemen­t, per què no transferim les persones? ●

Fertilitza­r l’economia, l’educació o el sector públic amb postdocs seria intel·ligent i productiu

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain