La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’eutanàsia dels innocents

- Xavier Melero

Morir, encara que sigui a petició, és una cosa molt dura. Com deia el pistoler que interpreta Clint Eastwood a Sense perdó, al mort “li prens tot el que té... i tot el que podria tenir”, fins i tot una condemna. Els explico això perquè l’agost passat, mentre els dies càlids de sempre s’anaven convertint en setmanes de cocció immiserico­rdiosa, un home va demanar a l’Estat permís per morir i se li va concedir.

Els mitjans han publicat algunes de les seves fotografie­s. Marin Eugen Sabau, un nom que molt pocs recordaran quan es parli del “pistoler de Tarragona”. En una hi podem veure un home moreno i cepat, amb una tallada de cabells militar, posant orgullós i rotund amb un d’aquells uniformes que les companyies de seguretat privada dissenyen per donar-los un aspecte que sigui com més policial millor. Fins i tot amb un cordó vermell trenat que va de la musclera a la butxaca de la camisa i identifica el portador com algú assimilabl­e a l’autoritat.

En una altra, ja emmascarat, exhibeix dues pistoles amb gest amenaçador i una expressió d’ira en la mirada. La de qui ha de complir una missió inapel·lable i es veu forçat a perdre el temps en tràmits tan banals com les paraules. No el puc sentir, però les notícies expliquen que va dir alguna cosa com que “les lliçons que s’aprenen amb sang no s’obliden” abans de posar-se a disparar.

Una frase que tant pot venir d’alguna pel·lícula de sèrie B com del Pentateuc i que insinua alguna cosa sobre el que li podia passar pel cap, si és que hi ha alguna possibilit­at de saber què passa per la ment d’algú, o de conèixer-lo mínimament. Una frase apropiada, en tot cas, per al seu propòsit. El de cremar els ponts en aquell tiroteig criminal, un camí nihilista sense concession­s ni redempció que acaba amb un tret de la policia que li secciona la medul·la, converteix el seu propi cos en la presó i el sumeix en un dolor permanent que el porta a acollir-se al dret a la mort digna.

Llavors sorgeix la polèmica. Perquè l’aplicació de la llei no permetrà que aquest home sigui jutjat. Ni que les seves víctimes trobin la satisfacci­ó que es faci justícia (per si algú pensés que les conseqüènc­ies dels seus actes no suposen prou càstig) o que vegin facilitat l’accés al cobrament de les indemnitza­cions econòmique­s sense haver de passar per un nou i molest procés civil.

Els arguments dels perjudicat­s són respectabl­es, però la qüestió ètica de fons –i així ho resol la llei– ens diu que és de més entitat el dret a la mort auxiliada (o suïcidi assistit, com vulgueu) que el d’obtenir un judici i una sentència. Comparant mals (com fan, correctame­nt, el jutjat d’instrucció i l’Audiència de Tarragona), és més gran el mal de prolongar un patiment intolerabl­e que atempta contra la pròpia dignitat humana que el de privar les acusacions d’una solució que poden obtenir per altres vies.

Però, més enllà de la qüestió legal, relativame­nt senzilla, el cas planteja algun problema moral anguniós, d’aquests que ens permeten entreveure la fugacitat de la nostra existència i calibrar la solidesa de les nostres conviccion­s. És curiós. Sempre que havia pensat en l’eutanàsia els beneficiar­is eren els innocents, bona gent que patia sense merèixer-ho a causa d’una fatalitat inevitable i cruel. Ramón Sampedro i l’anciana que arrossega amb enteresa anys de patiment intolerabl­e. En una imatge de premsa ella mirava el seu marit des del llit i ell li acariciava amorosamen­t la mà. Per a aquest tipus de gent va escriure el filòsof i polític anglès Francis Bacon –el primer que es va aproximar al terme eutanàsia en la dimensió en què avui es comprèn– que aquesta era com “suavitzar les penes i els dolors, no només quan aquest fet de suavitzar pot portar a la curació, sinó quan pot servir per procurar una mort tranquil·la i fàcil”. La qüestió és si ens sembla bé l’aplicació d’aquest remei als qui no jutgem dignes de compassió; o si estem disposats a qüestionar una llei humana i misericord­iosa perquè hagi evitat la possible condemna de l’acusat.

Aquesta llei ja se li ha aplicat a Marin Eugen Sabau, un home de qui només coneixem l’esclat de violència i el seu trist final. Sens dubte, la seva vida ve definida per moltes més dades, ja que tots som una barreja de caràcter i decisió modelats per l’atzar i la història. A les víctimes, els expresso la meva solidarita­t. A ell, li desitjo que descansi en pau. ●

La qüestió és si ens sembla bé l’aplicació d’aquest remei als que no són dignes de compassió

 ?? LV ??
LV
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain