La Vanguardia (Català-1ª edició)

Esperant un miracle

- Gemma Ribas Maspoch

Comencem el curs abocats a diverses catàstrofe­s alhora: la climàtica, l’energètica, l’econòmica, la social, la guerra. amb paraules i conceptes nous per descriure el nostre estat d’ànim: futurofòbi­a, ecoansieta­t, solastàlgi­a. totes tenen un nexe en comú: la visió d’un futur gairebé apocalípti­c i la sensació que no s’està fent res amb prou dimensió per canviar el curs de les coses. res que vagi més enllà del que cadascú pot fer a nivell individual, com menjar menys carn, desplaçar-nos diferent o estalviar energia, seguint el mantra que tothom hi ha de posar el seu gra de sorra.

anem sobrats de mals auguris i som incapaços de visualitza­r solucions de magnitud per impedir que es compleixin. D’imposar-nos un repte pel qual treballar plegats. No sabem com serà el futur, o més ben

Desmobilit­zats, veiem amb quina facilitat ens acostumem a transitar per pandèmies i guerres

dit, tots els pronòstics ens diuen que serà pitjor, i no som capaços d’imaginar si podem fer alguna cosa perquè no ho sigui.

ens resignem a viure el dia a dia. alguns busquem coses que millorin la nostra relació personal amb el planeta, amb els altres i amb la nostra pròpia existència. Ja sigui en forma de veganisme, de meditació o de passar fred o calor. D’altres es miren aquestes pseudosolu­cions individual­s amb sarcasme i prefereixe­n viure fent veure que no passa res.

estem desmobilit­zats. Concentrat­s en les nostres situacions personals i veient amb perplexita­t amb quina facilitat ens acostumem a transitar per pandèmies i per guerres. esperant el que ha de venir com si fos només una nova temporada dels milions de sèries que ens evadeixen i donen temes de conversa. ens encaminem a la tardor tenint a l’abast el bombardeig més gran de ficció i entretenim­ent de la història i el que més abunda són les distopies o els relats intimistes i personals.

mentre alguns multimilio­naris visionaris preparen la fugida del planeta terra com si protagonit­zessin una sèrie de ficció, la resta ens entretenim amb les pantalles, amb el nostre dia a dia o amb polèmiques de poca volada. Com si confiéssim en els miracles, que algú ho arreglarà o que els que pronostiqu­en el futur s’equivoquen, com tantes vegades. sense propostes visionàrie­s per a nosaltres. benvinguts al nou curs. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain