La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quinze anys d’espera i barracons

L’estrena d’una escola posa fi a la llarga provisiona­litat en un barri de Tarragona

- Esteve Giralt Tarragona

Eufòria palpable ahir davant les portes i a la rambla d’accés de les noves instal·lacions de l’Escola Institut de l’Arrabassad­a, a Tarragona, amb 450 alumnes. “Tinc la pell de gallina”, comentava una mare, feliç, al costat del seu fill.

Tots amb els ulls ben oberts. “El pati és més petit”. Comentari compartit per més d’un alumne, acostumats al lloc privilegia­t on es van ubicar els barracons durant 15 anys. Mòduls prefabrica­ts, però amb vistes al mar, darrere la platja de l’Arrabassad­a, i al costat d’un petit bosc.

L’escola nova s’ha construït en un altre lloc, més ampli, a prop de l’estadi del Nàstic. L’avançament del curs ha forçat una mica més la màquina per arribar a temps a la inauguraci­ó. “El gimnàs és enorme!”, va sentenciar en Magí, al·lucinant. Al juny va acabar sisè de primària als barracons d’aquest institut escola, un innovador projecte educatiu, molt ben valorat, ideat per cobrir tot el cicle educatiu.

En Magí, com la majoria dels seus companys de sisè, demà començarà primer de l’ESO als mateixos mòduls prefabrica­ts. Els barracons s’han adaptat garantir les necessitat­s de secundària, com ara disposar d’un espai de laboratori. Amb aire condiciona­t, calefacció i una ubicació immillorab­le, les famílies expliquen que els barracons han complert amb les necessitat­s educatives. Pesa molt més el projecte.

Alguns dels alumnes de sisè de l’escola institut de l’Arrabassad­a, una minoria, han preferit matricular-se en un altre centre, cansats dels barracons. Els que sí que hi seguiran, molts amb germans al mateix centre, ahir no es van voler perdre el dia de l’estrena, amb portes obertes.

A les nou en punt el conserge va obrir les portes amb algunes de les professore­s, a més de la directora, i els van esperar amb uns petits canons de confeti. Després, l’entrada triomfal dels alumnes, juntament amb moltes famílies. Felicitat compartida.

“Després de quinze anys, moltes cares alegres i fins i tot alguna llàgrima, ens hem emocionat”, va reconèixer Sònia Sabidó. Malgrat la seva joventut, ha viscut

Les dues primeres classes de l’ESO de l’escola institut continuara­n demà en mòduls prefabrica­ts

com a directora els quinze anys d’espera i ingrata feina per aconseguir que la promesa d’una nova escola es fes realitat. “Han passat molts anys. Ha estat intens, gairebé se’n podria escriure un llibre, o fins i tot una telenovel·la, ens han passat moltes coses”, afegeix. Entre altres vicissitud­s i imprevisto­s, una pandèmia que va retardar l’execució de l’obres.

“El bosc i el mar no els podem traslladar fins aquí, això ens faltarà”, admet la directora sobre el nou emplaçamen­t. Un trosset d’aquest projecte educatiu, amb els primers 40 alumnes de 1r de l’ESO, continuarà als barracons, readaptats. No hi ha calendari per a les obres de l’institut, però hi ha el compromís del Govern. “No sabem quan, però esperem que sigui aviat, hi ha perspectiv­a, sinó no ens haurien creat com a institut escola”, confia la directora. ●

 ?? ALBA MARINE ?? La primera hora del pati d’ahir al nou centre per a infantil i primària de l’Arrabassad­a
ALBA MARINE La primera hora del pati d’ahir al nou centre per a infantil i primària de l’Arrabassad­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain