La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’AEB presenta denúncia contra el centre de Canet de Mar per deixar d’aplicar el 25%

- C. Farreras

L’Assemblea per una Educació Bilingüe (AEB), que dona suport a famílies que defensen el bilingüism­e a les escoles, ha presentat dos escrits davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l’incomplime­nt de les mesures cautelars adoptades per aquest tribunal sobre l’escola Turó del Drac de Canet de Mar que obligaven el centre a impartir un 25% de l’ensenyamen­t en castellà en una de les seves classes.

Aquest és el primer escrit que presenta l’AEB que ha explicitat la seva decisió de denunciar tots els directors que incompleix­in sentències o cautelars, així com el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la secretària Patrícia Gomà per haver ordenat el cessament de les sentències, sense tenir prèviament la revocació del tribunal.

“Les decisions judicials no es poden deixar d’aplicar de manera unilateral ni pel Departamen­t d’Educació ni per les direccions de centre”, les responsabl­es que es compleixi la sentència, afirma un comunicat de l’AEB, que forma part de la plataforma Hablemos Español, que ha organitzat una manifestac­ió el proper 18 de setembre.

La Generalita­t havia sol·licitat al juliol al TSJC la revocació de les decisions judicials que obliguen a impartir classes en castellà, tant cautelars, en espera de sentència, com decisions judicials fermes. En total, una vintena de centres a Catalunya donen una assignatur­a en castellà per petició de les famílies de 45 alumnes. Entre aquests centres hi ha el Turó del Drac, de Canet de Mar, on els pares es van mobilitzar el desembre passat en contra de les cautelars del tribunal.

Abans que el TSJC respongués, el Departamen­t de Educació, amb valoració prèvia per part del gabinet jurídic de la Generalita­t, va ordenar a les direccions de centre a ometre la sentència per tal com, interpreta­va, prevalia la llei d’ús de llengües oficials a les escoles, aprovada pel Parlament al juny, i el decret llei sobre llengües, pel Govern dies abans, amb referèncie­s expresses a la prohibició d’aplicar percentatg­es. El TSJC va recórrer contra les dues normatives al Tribunal Constituci­onal, perquè considera que s’exclou el castellà com a llengua vehicular i es bloqueja l’aplicació de la sentència.

Amb el reconeixem­ent dels jutges que preval la normativa catalana, el conseller va decidir ordenar l’inici del curs sense imposicion­s judicials. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain