La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ruta de l’avió

- LascPlmna

Després d’uns dies de descans a la seva casa de la costa de Cadis, quatre membres de la família Griesemann van emprendre aquest diumenge la tornada a Colònia. En aquesta ciutat de l’estat de Rin del Nord-Westfàlia hi han desenvolup­at la seva vida i els seus negocis. A diferència de la gran majoria dels alemanys que estiuegen en aquesta zona d’Andalusia i tornen al seu país amb els vols regulars que les aerolínies Condor, Eurowings i TUI Fly operen des de l’aeroport de Jerez, aquesta família sol viatjar pel continent en un reactor privat. No és gens estrany, ja que KarlPeter Griesemann, de 72 anys, entre altres empreses, és el propietari de Quick Air, operador d’una desena d’avions Learjet que lloga per a vols corporatiu­s, viatges privats i tasques d’ambulància aèria per Europa i el nord de l’Àfrica.

El vol de diumenge havia de ser un tema familiar: hi anirien quatre persones i dos gossos. A primera hora de la tarda, el patriarca, que també és pilot, es va posar als comandamen­ts d’un Cessna Citation del 1979 que opera al marge de la companyia comercial: té matrícula austríaca i el fa servir com a aparell personal des de l’agost del 2020. De fet, per a aquesta mena de vols, el constructo­r Cessna va certificar aquest jet per a un únic aviador, sense necessitar un copilot.

Les poc més de tres hores de viatge havien de ser tranquil·les, travessant Espanya i França, per després sobrevolar breument Bèlgica i aterrar a casa: l’aeroport Konrad Adenauer de ColoniaBon­n. Tot i això, gairebé res va sortir com estava programat: el Cessna es va enlairar i va anar guanyant altitud fins a arribar als 36.000 peus, uns 11 quilòmetre­s en una mitja hora. Les comunicaci­ons amb la torre de Jerez i els diferents centres de control del camí semblaven normals, tot i que Griesemann va avisar per ràdio que el reactor podria tenir pro

Oceà Atlàntic

FONT: el jet privat blemes amb la pressuritz­ació. A partir d’aquí, es va fer el silenci de l’avió, que va sortir de l’espai aeri espanyol sobre la costa del País Basc i va passar a estar sota el control del centre de Bordeus. Després de trucar-li diferents vegades i no obtenir cap resposta, es va demanar a l’exèrcit de l’aire i de l’espai francès que un caça intercepté­s el jet per veure’n la situació i l’estat, mentre l’avió continuava amb rumb cap al nord-oest a una velocitat d’uns 740 quilòmetre­s per hora. Ningú no responia.

Una vegada que va arribar gairebé a la vertical de París, el jet es va desviar cap a l’est i va sobrevolar la capital francesa pel sud. Co

 ?? ArXIU ?? Un jet model Cessna Citation del 1979 com el que pilotava Griesemann i que no necessita copilot
ArXIU Un jet model Cessna Citation del 1979 com el que pilotava Griesemann i que no necessita copilot
 ?? LV ?? Karl-Peter Griesemann
LV Karl-Peter Griesemann

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain