La Vanguardia (Català-1ª edició)

Despressur­ització: i si van viatjar hores ja morts?

-

n És una part essencial de cada vol comercial, gairebé un mantra. Es tracta de les instruccio­ns de seguretat en què es mostra l’ús de les màscares d’oxigen. Són fonamental­s per si l’avió té problemes de despressur­ització a gran altura i es necessita l’oxigen que hi falta. “Veient la successió del vol accidentat diumenge, podria ser a causa d’una despressur­ització i la posterior falta d’oxigen a la cabina”, comenta a La Vanguardia Andrés Pizarro, comandant d’Airbus. “Sense oxigen, arriba la hipòxia, una ràpida sensació de borratxera i una pèrdua de consciènci­a immediata. S’ha de reaccionar ràpidament per posar-se la mascareta i tornar a tenir oxigen. Després es fa un descens ràpid fins a una altura on es pugui respirar amb certa normalitat, els 10.000 peus o 3.000 metres”, apunta aquest aviador. La nul·la reacció dels ocupants de l’avió durant hores podria ser causada per aquesta falta d’oxigen: primer inconscien­ts, després ja morts, viatjant així hores i a 11 quilòmetre­s sobre Europa. lònia estava cada vegada més a prop, però no hi havia descens ni resposta. Abans la força aèria alemanya va activar un caça per intercepta­r l’avió des d’on ningú no parlava, tot i que continuava volant amb normalitat total, però ara en línia recta cap al Bàltic, allunyant-se de la seva destinació, sobrevolan­t Hannover i a un costat la ciutat d’Hamburg. El pilot militar va fer tot el que va poder per tenir contacte visual amb els ocupants de l’avió civil, però va informar que no va poder veure ningú a la cabina de vol, única part on podria distingir clarament una persona per la mida de les finestres d’aquesta zona.

Després de cinc hores llargues de vol, a dos quarts de vuit de la tarda, hora espanyola, l’avió va començar a descendir des dels 11 quilòmetre­s fins a estavellar-se a les aigües del Bàltic, davant de l’entrada del golf de Riga, en 14 minuts. Durant tot aquest temps, la ràdio del Citation va continuar en silenci.

El fill dels Griesemann, actual director de la companyia d’avions, esperava a Colònia l’arribada de la família. No va ser així. A l’hora que s’havien de reunir, els serveis de rescat de Letònia van començar la recerca de les restes de l’avió i els seus ocupants a mil quilòmetre­s de la zona. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain