La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta davant una nova pugna entre dominicans

Un home que sortia amb uns amics d’un bar llatí de Sant Martí va rebre quatre trets precisos gairebé a boca de canó

- T Jv a O RRo

L’última guerra entre delinqüent­s dominicans que es va dirimir als carrers de Barcelona el 2016 va acabar amb sis morts i diversos ferits de bala. Diumenge a la matinada un home de 43 anys i d’aquesta nacionalit­at va ser executat al costat de la tanca del darrere del pati de l’escola Els Porxos del barri de Sant Martí de Provençals. L’individu, amb antecedent­s policials i judicials, la majoria per tràfic de drogues, va rebre quatre impactes de bala d’un pistoler que, segons alguns veïns, es va acostar a l’objectiu amb una moto.

Ahir a Sant Martí costava trobar algun veí que compartís amb aquest diari el que va veure o va sentir diumenge a la matinada en aquella cruïlla de carrers, a pocs metres del centre d’urgències d’assistènci­a primària (CUAP) del districte, que està obert les 24 hores i que sempre té disponible­s ambulàncie­s a la porta per qualsevol emergència.

Els sanitaris que van sentir els trets no van poder fer res per la vida de l’home. Primer hi van arribar les patrulles de seguretat ciutadana dels Mossos d’Esquadra, i també la Guàrdia Urbana, i després els investigad­ors del grup d’homicidis. Per art de màgia, els testimonis van anar desapareix­ent de l’escenari del crim, i ni tan sols les persones que acompanyav­en la víctima en el moment de ser tirotejada es van esperar que els uniformats els prenguessi­n declaració.

Sense donar noms, a mitja veu i gairebé mig amagats, els pocs veïns que van parlar amb La Vanguardia van explicar que la víctima i el grup que l’acompanyav­a sortien a aquella hora, minuts després de les tres de la matinada, d’un bar llatí: La Menol. Un establimen­t que tanca tard i que és a la part baixa de la plaça d’Eduard Torroja, on s’accedeix baixant per unes escales.

Dissabte a la nit va tornar a ser especialme­nt calorosa, i no van ser pocs els veïns que van dormir amb les finestres obertes per provar de fer entrar una mica d’aire fresc inexistent. Per això van ser molts els que es van despertar i van sortir a les finestres i els balcons, o van baixar directamen­t al carrer quan van sentir els trets seguits. Ahir ningú no havia vist res. Un home amb el seu gos que escurava una copa de conyac a la terrassa del bar La Buena Tapa va compartir que, pel que havia sentit, “el mort no era d’aquest barri; cap de les persones que van treure el cap l’havien vist per aquí”.

Els policies d’homicidis treballave­n ahir amb imatges de les càmeres de seguretat dels establimen­ts de la zona i amb l’entorn de la víctima. En totes les reunions prèvies als serveis del dia d’ahir a les comissarie­s es va advertir que el fet obligava a estar “molt atents” al que es pugui estar cuinant als ambients delinqüenc­ials controlats per ciutadans dominicans perquè el crim de Sant Martí no provoqui una resposta violenta en forma de revenges creuades.

En un any i tres mesos des del 2016, l’última contesa entre clans de traficants dominicans va acabar amb sis morts i diversos ferits de bala. L’origen d’aquella guerra va començar a Holanda, amb el robatori d’una partida de droga, i va degenerar en assalts entre dos bàndols i una disputa a trets entre narcotrafi­cants pel control del mercat, per a la qual els Mossos van posar en marxa un pla en què es va treballar en tots els àmbits per frenar l’escalada mortal. ●

La víctima, de 43 anys, tenia antecedent­s per tràfic de drogues i, segons els veïns, ni tan sols vivia al barri

 ?? Mayka Navarro ?? Un veí passant pel costat de l’arbre on diumenge a la matinada la víctima va caure desplomada
Mayka Navarro Un veí passant pel costat de l’arbre on diumenge a la matinada la víctima va caure desplomada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain