La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una sèrie d’època per reflexiona­r

- Francesc Puig

Hi ha vida serièfila més enllà dels universos d’El senyor dels anells, Joc de trons i Star wars, encara que pugui no semblarho. L’arrencada d’aquesta temporada està marcada pels llançament­s a so de bombo i platerets d’Els anells de poder a Amazon Prime Video i La casa del dragón a HBO

Max, i el 21 de setembre serà el torn de la galàctica Andor a Disney+. Des d’aquesta columna us continuaré recomanant un altre tipus de ficcions, no només anglosaxon­es sinó també d’altres cultures, que arriben a la nostra petita pantalla més discretame­nt i que poden interessar a una audiència més minoritàri­a o específica.

Com la francesa Paris Police 1900, que dijous s’estrena al canal Cosmo (22 h). Un drama criminal d’època ambientat a la capital francesa a finals del segle XIX i que gira al voltant del cas Dreyfus, la conspiraci­ó antisemita que va dividir França. El 1894 el capità de l’exèrcit Alfred Dreyfus va ser acusat falsament de traïció per haver espiat a favor d’Alemanya. D’origen jueu, es va convertir en el boc expiatori perfecte i es van manipular les proves que es van aportar en el judici per declarar-lo culpable. El 1898 el famós J’accuse d’Émile Zola va denunciar, davant l’opinió pública, la injustícia comesa contra Dreyfus. El cas va fer aflorar l’antisemiti­sme de la Tercera República i va dividir el país durant dècades.

Paris Police 1900 arrenca el 1899: el cas Dreyfuss esclata quan el tribunal que l’ha condemnat anuncia que revisarà el cas. En conseqüènc­ia, les revoltes a la capital francesa es multipliqu­en. Amb aquest teló de fons, aquest thriller històric ofereix un fidel retrat del canvi de segle: des de la influència dels diaris i el seu paper com a quart poder fins a invents moderns com el telèfon, l’electricit­at o la bicicleta.

Ara bé, el més interessan­t són els paral·lelismes que es poden establir amb el nostre present en terrenys com ara la lluita per la democràcia, l’ascens de discursos nacionalis­tes i xenòfobs i l’empoderame­nt de la dona. La sèrie mostra, d’una banda, un París dominat per la Lliga Antisemita i els precursors del feixisme. De l’altra, un món absolutame­nt en mans d’homes, on les dones viuen atrapades en l’àmbit domèstic. I si una d’elles aconseguei­x entrar en l’esfera pública, pateix la burla, com l’advocada que vol fer-se respectar a la comissaria on es desenvolup­a part de la història. Paris Police 1900 és una sèrie per reflexiona­r sobre on venim i quins camins queden encara per recórrer.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain