La Vanguardia (Català-1ª edició)

Revés del Síndic a l’Ajuntament de Vilassar per la gimcana ‘porno’ amb infants

La institució que dirigeix Esther GiménezSal­inas reclama una disculpa als pares

- Antoni López Tovar

No va ser pas una activitat educativa com defensa l’Ajuntament, sinó ben bé un despropòsi­t de cap a cap, segons el Síndic de Greuges. En un extens i detallat informe sobre la gimcana per a infants i joves amb proves de caràcter sexual, celebrada el 22 de juliol, la institució que dirigeix Esther Giménez-Salinas recomana al Consistori que ofereixi “una disculpa institucio­nal” als participan­ts i els seus progenitor­s. Així mateix, li suggereix que adopti les mesures que calgui per evitar que es repeteixin fets semblants, “tant en relació amb les proves de la gimcana com amb la publicació de les imatges dels nens i adolescent­s participan­ts”.

Set dels 52 inscrits, d’entre 11 i 19 anys, van renunciar voluntària­ment a fer alguna de les proves, vuit en total, tres de les quals caràcter sexual. El Síndic defensa el dret d’infants i adolescent­s a rebre educació afectiva i sexual, però en condicions. Mitjançant un programa adequat, amb profession­als especialit­zats i al lloc idoni, que no seria una gimcana nocturna amb una barreja d’edats. “Un dels elements fonamental­s de l’educació afectiva i sexual és que s’ha d’ajustar a l’edat de la persona i tenir en compte el nivell de desenvolup­ament i la sensibilit­at social i cultural”, diu.

L’informe afirma que alguna de les proves podia donar als participan­ts “un missatge equivocat, inadequat o no desitjable sobre la sexualitat si no es treballa adequadame­nt i des de l’expertesa”. Esmenta l’anomenada “Posa-te’l, posa-l’hi”, consistent a col·locar preservati­us a plàtans, un objecte de fusta o ampolles d’aigua i llepar-los un cop untats amb nata o mel. “Una activitat d’aquest tipus, sense més context i sense cap component educatiu de qualitat està molt allunyada de la idea d’educar”, conclou. Una altra de les proves consistia a triar a l’atzar làmines amb postures sexuals i emular-les amb una parella. En una altra s’havien de modelar òrgans sexuals amb plastilina.

Segons el Síndic, activitats inadequade­s a l’edat i etapa de desenvolup­ament dels nens i dirigides per persones insuficien­tment formades.

A més, l’informe retreu la difusió d’imatges de la gimcana a través de xarxes socials municipals “sense previ consentime­nt exprés dels interessat­s” (progenitor­s o els mateixos adolescent­s, segons el cas), cosa que “no s’ajusta a la normativa vigent”.

A conseqüènc­ia de la pressió social provocada pels fets, revelats per La Vanguardia, la regidora de Joventut, Montse Gual, va presentar la renúncia al càrrec, que es farà efectiva al ple d’aquest mes, i va reconèixer que desconeixi­a les proves de la gimcana i per això no se’n va informar degudament els participan­ts o els progenitor­s. Progenitor­s que no han desistit de la idea de querellar-se contra l’Ajuntament.

Aquest institució considera, en la seva resposta al Síndic, que el tractament mediàtic va ser injust i reprovable. ●

 ?? Llibert Teixidó ?? Esther Giménez-Salinas
Llibert Teixidó Esther Giménez-Salinas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain