La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un economista de mèrit

- CARLES PUIG DE TRA Y

Ahir la basílica de la Puríssima Concepció de Barcelona estava plena de gom a gom, amb personalit­ats destacades del món polític i social per acomiadar Francesc Granell i Trias, tot un referent per als economiste­s. El 2004 el Col·legi d’Economiste­s de Catalunya el va distingir com a col·legiat de mèrit en reconeixem­ent a la seva trajectòri­a. Les seves aportacion­s als camps de l’economia en comerç exterior, relacions econòmique­s internacio­nals, desenvolup­ament econòmic i integració europea són úniques.

De fet, en Francesc sempre es va distingir pel seu europeisme, que va difondre amb gran entusiasme al llarg de la seva vida. El 1986 va ser requerit pel ministre d’economia i antic professor seu, Ernest Lluch, per ser candidat a representa­r l’Estat espanyol dins la Comissió Europea. Des de llavors la seva trajectòri­a ha estat extensa. Va formar part de l’executiu de Jacques Delors com a membre de l’equip de cooperació i ajuda humanitàri­a, va cooperar intensamen­t amb la direcció general de Desenvolup­ament i va ser responsabl­e de les relacions amb el Programa Mundial d’Aliments i amb el Fons Internacio­nal de Desenvolup­ament Agrari.

La seva intensa activitat a la Comissió Europea no el va desconnect­ar mai de la realitat catalana i espanyola. Les seves anàlisis i opinions de la situació econòmica i política no deixaven mai ningú indiferent. Més enllà de coincidènc­ies ideològiqu­es, la veu de Francesc Granell s’havia de tenir en compte, sense cap mena de dubte.

En Francesc era una persona que no feia les coses a mitges. Tampoc en relació amb el seu compromís amb el Col·legi d’Economiste­s de Catalunya,

Més enllà de la ideologia, la seva veu s’havia de tenir en compte, sense cap mena de dubte

ja que sempre s’hi va implicar i bolcar.

La contribuci­ó de Francesc Granell en la divulgació de la professió d’economista també va ser extraordin­ària. Tant des de la seva tasca docent i el seu mestratge en l’ensenyamen­t de l’economia i la formació de nous economiste­s, com fins al seu suport a la professió des de qualsevol àmbit.

Vull agrair, en nom del Col·legi d’Economiste­s de Catalunya, la seva col·laboració, esmentant especialme­nt la seva estreta vinculació amb la Revista Econòmica de Catalunya, un instrument que el Col·legi d’Economiste­s de Catalunya aporta a la societat a l’hora d’aprofundir en el coneixemen­t de la realitat econòmica i empresaria­l en totes les seves manifestac­ions. Des dels seus orígens hem tingut la sort de comptar amb el seu coneixemen­t i la seva experiènci­a al comitè de redacció de la revista, que, editada en català, recull les aportacion­s més innovadore­s, des de l’anàlisi fins a les experiènci­es comparades de política econòmica i del món empresaria­l.

Ha estat un honor haver pogut conèixer de prop en Francesc i haver pogut aprendre d’ell com a referent en l’economia. De fet, el reconeixem­ent a la seva figura és ampli i transversa­l. A més de la Creu de Sant Jordi, tenia la Gran Creu d’Alfons X el Savi i el premi Estrella Europa 2011, concedit per l’Associació de Diplomats Europeus, i havia rebut condecorac­ions dels governs de Finlàndia, Espanya i Àustria.

El 15 de març va fer 50 anys de la seva col·legiació al Col·legi d’Economiste­s de Catalunya. Tant de bo haguéssim pogut celebrar-ne molts més!

 ?? /Ge tySnGJé u /   ! ??
/Ge tySnGJé u / !

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain