La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un pintor enèrgic

- J.F. YvArs

La intempesti­va trucada m’assegura la mort del meu vell amic Erwin Bechtold. No puc fantasieja­r sorpresa, ja que la seva exuberant vitalitat dissimulav­a, diria amb coqueteria, una edat bíblica. Lineal i inabastabl­e en estatura i proximitat, sempre disposat a la punxada enginyosa i al gest agraït davant qualsevol comentari agut o gentil sobre la seva obra. El recordo una tarda a la seva casa d’Eivissa, davant un mar quiet de rabiós anyil net, amb el seu veí l’amic Franco Monti, trossejar una cartolina de paspartú per separar dos fragments de senzilla gestualita­t plàstica improvisad­a. Una imatge imperible i una obra de fragilitat admirable. Erwin havia nascut a Polònia i es va formar en l’ofici d’impressor i compositor gràfic a la prestigios­a escola de la seva ciutat. París va arribar de seguida, i allà va enriquir la seva experiènci­a amb les subtileses de Leger, que el van obrir a l’itinerari cosmopolit­a en ple despertame­nt artístic europeu. Era el 1958, i Dau al Set i el grup El Paso inaugurave­n a Espanya el camp incert de bellesa il·lusòria que havia de marcar època. Es va instal·lar a Eivissa i va iniciar el periple artístic exigent per l’Europa de les cicatrius, amb un programa extraordin­ari de mostres individual­s impression­ant: Barcelona, Madrid, Hannover, Mannheim, Friburg i de seguida San Francisco amb escala a Nova York.

Impression­ant. Potser l’enlluernam­ent de l’abstracció llavors en alça, contrapunt a les discordant­s geometries que definien espais variables d’una implacable vitalitat. Obres de matèria compacta i magnètica.

A Barcelona els seus valedors llavors van ser Joan Teixidor, Santos Torroella, Perucho, que el van ajudar a depurar les interferèn­cies radicals que difonia la Sala Gaspar del moment, i accentuen la voluntat avantguard­ista dels seus treballs editorials, singulars i originals. Eren els anys dels editors Miracle, Gili i Destino, la resplendor de la gràfica amb mirada europea, com donen testimoni les trencadore­s cobertes per a Áncora i Delfín. El galerista René Metras, entranyabl­e, va ser sempre un incondicio­nal entregat a l’expressivi­tat enlluernad­ora que a partir de la dècada dels vuitanta qualifica l’activitat artística d’Erwin, que li van fer guanyar un prestigi sobre el seu temps.

Ens visitàvem amb freqüència a Eivissa, on vam passar tardes joioses atents al relat incisiu, irònic i contundent de l’amic. Colònia era la seva ciutat, i la capital del carnaval renà, li recordava jo evocant els meus anys germànics.

Trobo un catàleg dels noranta on l’artista es defineix amb entusiasme i il·lusió: “L’home forma el centre de la meva feina, viu l’intercanvi de contrastos, tensions i alteracion­s. Estem immersos existencia­lment en el joc transgress­or de l’entorn ordenat i regulador davant d’un desordre sense regles. Les meves pintures constituei­xen un intent de traduir aquesta explosiva barreja a la realitat artística”. Aquesta va ser, sens dubte, la clau de la feliç conjura artística que qualifica, defineix i anomena l’art immens d’Erwin.

A París les subtileses de Leger el van obrir a l’itinerari cosmopolit­a en ple despertame­nt artístic europeu

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain