La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enriqueix la façana del Gran Teatre

- l í er!a"#er

La inauguraci­ó del tancament dels porxos d’un punt tan destacat de la façana del Liceu realça la celebració del 175è aniversari d’aquesta històrica institució barcelonin­a.

Aquest fet suposa la culminació d’una sèrie d’intervenci­ons que es van dur a terme després de l’esfereïdor incendi i que havien quedat pendents de resoldre a la façana.

Feia temps que s’havien enquistat als espais de la planta baixa i durant la nit una sèrie de conflictes que plantejave­n situacions perilloses. Calia decidir com es resoldria el problema en una zona tan sensible, noble i central: la protecció d’un espai interior insegur. El més idoni semblava una obra creativa i original, però feta per un artista de categoria indiscutib­le. L’elecció va recaure en l’escultor Jaume Plensa: tot un encert.

L’empresa no era fàcil, ja que s’havia de remeiar amb eficàcia aquell panorama i la intervenci­ó havia d’encaixar bé en un lloc tan delicat.

Semblava que el més adequat era optar per unes portes que tanquessin de manera convenient l’accés a partir d’una determinad­a hora de la jornada. Al cap i a la fi, les portes firmades per artistes de primera categoria en obres magnes de l’arquitectu­ra ja eren opcions que havien estat apuntades amb efectivita­t formidable des del Renaixemen­t.

Plensa ha confessat que no se sent atret per la porta, que li representa tancament. Segur que aquest sentiment el va portar a trobar l’opció del calat, és a dir, el reixat que impedeix el pas, l’ocupació, i permet, en canvi, una visió translúcid­a que convida a entrar.

Aquest plantejame­nt no li és aliè en absolut, ja que treballa des de fa temps i en diversos vessants en l’obtenció de volums escultòric­s que no eren opacs, sinó al contrari.

Per a aquests tres reixats va escollir lletres de diferents alfabets i cultures, que represente­n la riquesa de la cultura universal. És el seu homenatge personal a la diversitat que caracterit­za la música i l’escriptura en la història de la humanitat.

Aquests reixats d’acer inoxidable són rotunds, sobris i fins i tot fan l’efecte de lleugeresa. El traçat i la composició no faciliten de cap manera guixar-los, cosa que és d’agrair. A més a més, la seva obertura els condueix mitjançant una suau i fàcil ascensió cap al sostre del porxo, posició en què mitjançant un sistema de llums projectara­n ombres del mateix perfil a terra, i s’obtindrà d’aquesta manera que la seva presència continuï ni que sigui virtual.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain