La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Imito la Raffaella des de petita”

Penélope Cruz presenta ‘L’immensità’, una pel·lícula nostàlgica de l’italià Emanuele Crialese

- Leonor Mayor Ortega

Resplendei­x a la catifa vermella i en la distància curta. I no és estrany, perquè a Penélope Cruz les coses li van de primera. Acaba d’aterrar a Venècia, que, tal com diu, és com casa seva, ja que hi va anar per primera vegada als 18 anys amb Jamón, jamón, on presenta dues pel·lícules: En los márgenes, dirigida per Juan Diego Botto, de la qual l’actriu també és productora, i L’immensità, de l’italià Emanuele Crialese, que competeix a la secció oficial.

L’immensità ha deixat empremta en aquesta Mostra per diverses raons. Una és la interpreta­ció de Cruz com una mare de tres nens que és víctima del maltractam­ent del seu marit. Una altra és que el film, que té molt d’autobiogrà­fic, ha servit a Crialese per fer públic que va néixer nena, però que sempre es va sentir, va actuar i es va considerar home.

El director italià, premiat en aquest certamen el 2011 per Terraferma, es trasllada a L’immensità a la Roma de la seva infantesa, on la jove Adriana demana a la seva família que l’anomenin Andrea i insisteix que és un noi. L’Andrea té dos germans, un noi i una noia, i un pare que maltracta la seva mare, Cruz, que malgrat la situació intenta divertir els fills amb balls, cançons i jocs.

“El fet que la pel·lícula abordi la violència de gènere em va decidir a acceptar el paper. Soc conscient que les pel·lícules no canvien el món, però sí que serveixen per convidar a una reflexió sobre temes importants com aquest”, assenyala en una conversa amb periodiste­s l’actriu, que l’any passat es va emportar la Coppa Volpi a la millor interpreta­ció femenina pel seu treball a Madres paralelas, de Pedro Almodóvar.

Malgrat que la infància de la protagonis­ta està marcada per l’agressivit­at del pare i pels sentiments respecte al seu gènere, L’immensità no és un film trist, sinó nostàlgic, perquè l’Andrea aconseguei­x ser feliç gràcies a les entremalia­dures i a una imaginació desbordada. “La televisió era en aquells temps un xou de debò, les 24 hores del dia, i l’Andrea utilitza la creativita­t per introduir la seva mare en aquell món televisiu en blanc i negre”, assenyala el director.

I és així com Cruz es converteix en Raffaella Carrà per cantar i ballar Rumore o en Patty Pravo per entonar la versió italiana de Love story. A Penélope Cruz no li ha costat gaire posarse en la pell d’aquestes artistes: “Quan era petita, la meva àvia em portava al parc perquè ballés

“Des que van néixer els meus fills, que ara tenen 11 i 9 anys, em van canviar les prioritats”

les cançons de la Raffaella i entretingu­és les seves amigues”, relata.

Tampoc no li ha resultat complicat posar-se a la pell d’una mare: “Des que van néixer els meus fills, que ara tenen 11 i 9 anys, em van canviar les prioritats. Els meus fills són el primer; per això intento rodar a Madrid i no fer més d’una pel·lícula a l’any, tot i que ara se m’han acumulat aquestes dues feines, que es van endarrerir per culpa de la covid”.

L’actriu comparteix el plantejame­nt de Crialese que la infància d’altres temps, quan no existien els mòbils ni les xarxes socials, era una mica millor: “Abans els nens s’avorrien i això els obligava a desenvolup­ar la imaginació. Jo anava a classe, aprenia el que havia d’aprendre i després desconnect­ava i deixava volar la imaginació”, recorda l’actriu.

I insisteix que “és dubtós que les noves tecnologie­s siguin millors per a la salut mental i la felicitat; només cal llegir les entreviste­s als grans gurus tecnològic­s, tots confessen que als seus fills els han restringit l’ús dels mòbils i de les xarxes socials”, conclou. ■

 ?? Andreas Rentz / Getty ?? Penélope Cruz ahir a Venècia
Andreas Rentz / Getty Penélope Cruz ahir a Venècia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain