La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els límits del tecnopopul­isme

- Josep Maria Ruiz Simon

En un article que va publicar dissabte en aquest diari el politòleg Josep M. Colomer es preguntava qui ens hauria de governar en un món imprevisib­le i inestable com el nostre. Aquesta demanda és tan antiga com la imprevisib­ilitat i la inestabili­tat del món. Durant el crepuscle de la democràcia atenesa, Plató ja la va plantejar a la República per boca de Sòcrates, que es divertia jugant amb la hipòtesi que les ciutats serien felices si els filòsofs les governessi­n o si els que les governen es convertiss­in en filòsofs. En l’ordre de preferènci­es de Colomer són, en canvi, els experts, els tècnics, els que ocupen el primer lloc, seguits per aquella espècie estranya de polítics que, en lloc de deixar-se extraviar per l’ambició o per la ideologia, miren de fer-los cas.

Ja fa uns anys que la tecnocràci­a, que va viure una època daurada als seixantes del segle XX, torna estar de moda com a objecte de crítica o com a projecte. En un llibre recent ( The new technocrac­y, 2020), Anders Esmark recorda que aquesta moda va arribar de bracet de l’auge del populisme. La invocació a la reacció a la tecnocràci­a com a causa d’aquest fenomen és, en efecte, un lloc comú en la literatura sobre el tema. I, com apunta el mateix Esmark, s’ha arribat a dir que el conflicte polític que defineix la nostra època no és el que enfronta l’esquerra i la dreta, sinó el populisme i la tecnocràci­a. Però darreramen­t, a rebuf de les múltiples crisis successive­s i confluents, aquests dos conceptes, que fins fa poc semblaven antitètics, tendeixen a identifica­r-se com a ingredient­s principals de fórmules en aparença diverses. El terme tecnopopul­isme, cada cop més habitual, respon a aquesta anàlisi. En un altre llibre també recent ( Technopopu­lism. The new logic of democratic politics, 2021), Christophe­r J. Bickerton i Carlo Invernizzi Accetti el fan servir per caracterit­zar el que descriuen com la nova lògica política, que compartiri­en fenòmens tan dispars com el Moviment 5 Estrelles d’Itàlia, En Marxa! d’Emmanuel Macron a França o, fins i tot, amb un estil peculiar, el primer Podem teoritzat per Errejón. La posada en escena de l’acció política del govern, amb les hores comptades, de Mario Draghi també ha estat presentada i pot ser explicada com una expressió paradigmàt­ica i especialme­nt depurada d’aquesta barreja de discursos.

Com en la vella edat d’or de la tecnocràci­a, el tecnopopul­isme combina la pretensió de presentar com a qüestions merament tècniques les decisions polítiques d’experts només suposadame­nt apolítics amb el recurs a la retòrica populista de l’antipartid­isme i l’a-ideologici­tat com a font d’autolegiti­mació. Amb el govern Draghi, el laboratori italià ha escenifica­t els límits de la faula del consens tecnocràti­c que es vol promoure amb una estratègia que cedeix arriscadam­ent als que no hi participen la possessió de la pilota del discurs obertament polític.

La tecnocràci­a torna a estar de moda com a objecte de crítica o com a projecte

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain