La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ai, l’hivern!

- Núria Mas

encara que Rússia mantingués tancada l’aixeta, Alemanya tindria prou gas fins a principis d’estiu del 2023. Goldman Sachs planteja diferents escenaris i troba que només amb un hivern excepciona­lment fred i sense gas rus Alemanya es quedaria sense gas al febrer. Però, tot i que sembla poc probable que Alemanya es quedi sense gas aquest hivern, la majoria dels escenaris apunten a un hivern del 2023-2024 molt complicat, i això podria dur a alguns racionamen­ts preventius a Europa.

Això ens porta al segon punt: Europa té poc temps, i l’hem d’aprofitar. S’ha de desenvolup­ar el Midcat com més aviat millor, però no n’hi haurà prou. Cal un mix energètic que redueixi la dependènci­a europea i que ens permeti ser més competitiu­s. Ha de passar per un augment substancia­l de les energies sostenible­s, però totes soles no podran garantir l’estabilita­t durant les puntes de consum elèctric. També és evident que la forma de regulació de preus de l’electricit­at genera unes distorsion­s, almenys en aquests moments, que s’han de corregir, i cal una anàlisi rigorosa per poder entendre bé quina seria la millor manera de fer-ho. Aquests temes tenen enormes implicacio­ns estratègiq­ues i són extremamen­t complexos i fàcils de manipular políticame­nt. Ens hi juguem massa per no escoltar els experts abans de decidir: quines són exactament les opcions energètiqu­es que tenim –des de les nuclears fins a les energies verdes– i quins costos, beneficis i riscos suposen? Quin seria el millor model de preus per poder arribar al futur mix energètic que Europa desitja?

Del que no hi ha dubte és que la invasió d’Ucraïna ha desencaden­at una profunda transforma­ció del mercat energètic europeu que no té marxa enrere. Atesa la importànci­a de les energies eòlica i solar i la necessitat del Midcat, si Espanya juga bé

La transforma­ció del mercat energètic europeu no té marxa enrere

les seves cartes, pot capgirar la seva posició estratègic­a tant com a soci europeu com pel cost de l’energia que ens posava tradiciona­lment en un desavantat­ge competitiu per a les nostres empreses respecte a la resta de la Unió Europea.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain