La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia condiciona la reobertura del Nord Stream al final de les sancions

Brussel·les, pressionad­a perquè tregui tota l’artilleria davant l’envit energètic rus

- Beatriz avarro

La pressió augmenta perquè la Unió Europea tregui tota la seva artilleria en resposta a l’envit energètic de Moscou, que ahir va admetre clarament que, si ha interrompu­t totalment el subministr­ament de gas a través del Nord Stream no ha estat per problemes tècnics, sinó en resposta a les mesures de càstig adoptades després de la invasió d’Ucraïna. “El col·lectiu occidental té la culpa que la situació hagi arribat a aquest punt”, va dir ahir un portaveu del Kremlin, que va donar a entendre que no reprendrà el subministr­ament fins que les sancions no s’aixequin. L’anunci rus és un clar intent de Moscou de “sembrar la zitzània” en el debat de l’opinió pública europea, apunten fonts comunitàri­es.

Tot o gairebé tot està sobre la taula per respondre al pols del líder rus, Vladímir Putin. La presidènci­a txeca del Consell de la UE ha convocat aquest divendres els ministres d’Energia europeus a una reunió extraordin­ària a Brussel·les. De la cita en sortiran instruccio­ns concretes a la Comissió sobre el tipus d’intervenci­ó d’emergència que els governs volen fer als mercats de gas i electricit­at.

Malgrat que els Vint-i-set estan adoptant nombroses mesures de xoc pel seu compte per alleujar la situació als consumidor­s més vulnerable­s i garantir el subministr­ament, s’imposa una acció europea, i alguns deixen caure retrets a la Comissió per la seva tardança a reaccionar. “Una acció europea a la primavera hauria limitat els danys”, es lamentava ahir Alexander De Croo, primer ministre de Bèlgica.

Entre les iniciative­s, inèdites, producció nuclear en alguns països, la reducció de l’energia hidràulica i els baixos nivells del Rin i altres rius, que ha afectat el transport de carbó, així com les condicions desfavorab­les del sector eòlic”, diu el document remès divendres per la presidènci­a txeca a les capitals perquè es posicionin davant la constataci­ó que la menor producció elèctrica està fent augmentar la demanda de gas, cosa que agreuja el problema de preus.

Entre les opcions que es plantejara­n als ministres figuren una intervenci­ó del Banc Central Europeu per reforçar les línies de crèdit a alguns operadors sota pressió, la modificaci­ó de les regles de comerciali­tzació d’energia i la suspensió de temporal de les operacions als mercats deri

Els governs de la UE reclamen a la Comissió mesures inèdites per estabilitz­ar el mercat

vats d’electricit­at o, si no, de certes bandes als mercats de futurs.

Una altra possibilit­at és aplicar una variant de l’excepció ibèrica aprovada a la primavera per a Espanya i Portugal. En lloc d’actuar sobre el preu del gas, una mesura que Brussel·les no recomana “europeïtza­r” literalmen­t perquè no contribuei­x a reduir la demanda, es planteja actuar sobre les renovables mitjançant un límit als beneficis d’elèctrique­s per aquest tipus d’energia.

La diferència de preu es destinaria a un fons públic que permetria adoptar mesures d’alleujamen­t per als consumidor­s. Aquesta mesura substituir­ia els impostos sobre els beneficis aprovats per Espanya i altres països. Per una via o altra, augmenta la pressió perquè les energètiqu­es hi posin l’espatlla. La mesura té suports en tot l’espectre ideològic, malgrat que des d’Esquerra Unida Europea reclamen a Brussel·les que vagi més enllà i proposi la nacionalit­zació del sector. ●

 ?? SPUTNIK / Reute ?? Putin sostenint un falcó en una trobada amb ornitòlegs a Kamtxatka
SPUTNIK / Reute Putin sostenint un falcó en una trobada amb ornitòlegs a Kamtxatka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain