La Vanguardia (Català-1ª edició)

MÓN EMPRESARIA­L La comissió per a l’ampliació del Prat busca el consens en nou mesos

Foment vol evitar que es perdi una inversió anunciada de 1.700 milions

- a o ina

Un any després que se suspengués la inversió de 1.700 milions per ampliar l’aeroport del Prat, Foment del Treball prova de convertir el descontent­ament de la societat civil i l’empresaria­t en un nou impuls per rescatar el pla que la infraestru­ctura volia potenciar. A la primera reunió del curs, ahir la patronal va aprovar la creació de la comissió per a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, que es reunirà per primera vegada el 12 de setembre, i que pretén reobrir el debat i buscar consensos i alternativ­es per fer viable un projecte que col·loqui l’aeroport en pista per enlairar-se.

L’objectiu, tal com diu el lema de la comissió, és aconseguir una “Barcelona connectada al món per un aeroport interconti­nental”, una meta que, segons Foment, només es pot assolir amb la potenciaci­ó de la infraestru­ctura. Fa un any, la falta de suport de la Generalita­t, juntament amb l’oposició de diversos ajuntament­s de la zona i d’entitats ecologiste­s, van provocar la suspensió d’una ampliació que comptava amb l’aval d’Aena i del Govern central. Ara, la comissió que ha impulsat Foment prova de tornar a posar el projecte damunt la taula, impulsar el diàleg entre totes les parts implicades i aportar estudis i solucions que permetin dur a terme l’ampliació amb un menor impacte mediambien­tal.

El president de la comissió és l’enginyer Lluís Moreno, que també presideix la Cambra de Contractis­tes d’Obres de Catalunya (CCOC), i que està acompanyat d’uns altres 25 vocals representa­nts de la societat civil catalana. A més de Josep Sánchez Llibre, president de Foment, i d’altres membres de la patronal, destaquen l’exministre Josep Piqué; la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca; Xavier Panés, president de Cecot, i Pedro Nueno, professor de l’IESE. Juntament amb ells, hi ha uns altres dos grups molt definits. D’una banda, hi ha personalit­ats de sectors que viuen molt directamen­t de l’aeroport, com Jordi Clos (Gremi d’Hotels de Barcelona) o Eduard Torres (Turisme de Barcelona). De l’altra, la comissió és sensible amb el problema mediambien­tal i per això inclou Imma Estrada, enginyera mediambien­talista i directora corporativ­a d’Esteyco, o Jordi Sargatal, naturalist­a ornitològi­c i director de Grup Mascort.

La comissió s’ha marcat un calendari de nou mesos de feina amb la idea d’elaborar una proposta a finals del juny vinent. Sánchez Llibre es mostra convençut que és possible recuperar la inversió compromesa amb l’ampliació i que suposarà la creació de desenes de milers de llocs de treball.

“Volem escoltar totes les associacio­ns que creguin que hi han de tenir una veu, mitjançant la comissió o les compareixe­nces”, va explicar el president de Foment, que va dir que estava “convençut que aconseguir­em el consens”, i es minimitzar­à l’impacte mediambien­tal de les zones annexes de l’aeroport. L’alternativ­a, va explicar, és Barajas: “No volem que la tercera pista del Prat o la futura ampliació sigui l’aeroport de Madrid”.

En aquest sentit, Lluís Moreno, president de la comissió, va emfatitzar que la prioritat és trobar solucions per fer possible l’ampliació amb el mínim impacte possible. “Encara no sabem com fer-ho, però necessitem l’ampliació”. ■

Sánchez Llibre diu que és possible arribar a un acord i evitar que la tercera pista del Prat sigui Barajas

Avui, el principal obstacle per a l’ampliació és l’impacte mediambien­tal a les zones annexes

 ?? CORE 
SIPRKSO ?? Sánchez Llibre a l’acte en defensa de l’ampliació del Prat celebrat el juny del 2021
CORE SIPRKSO Sánchez Llibre a l’acte en defensa de l’ampliació del Prat celebrat el juny del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain