La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nazareth Castellano­s,

Neurocient­ífica; publica ‘Neurocienc­ia del cuerpo’

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet 4luís amiguet

Tinc 45 anys, segon temps de la meva vida en què ja soc responsabl­e del que soc, perquè podem modelar el cervell. Vaig néixer a Madrid, però m’ubico en la ciència. La rata fuig quan veu el bastonet que no havia vist, però que va fer mal a la seva àvia. Vull conciliar l’oposat, per això avui em costa situar-me en política

Celebra la Mercè entre pintura, escultura i moltes sorpreses al lloc icònic que Joan Miró va regalar a la ciutat de Barcelona.

I l’olfacte és un sentit menor?

És la clau de la memòria: el camí més directe a les emocions. Però és el nas, la respiració, la involucrad­a en l’emoció, l’atenció, la memòria i l’aprenentat­ge. Vostè ara també està llegint amb el nas.

Amb el nas i el cor?

Els receptors nasals converteix­en l’aire en electricit­at i estimulen el bulb olfactiu i així arriba directe a l’hipocamp. Quan respirem pel nas –l’ideal són 10 respiracio­ns per minut– creix la capacitat de memoritzar.

Han passat totes aquestes coses i encara no he començat a entendre el que he llegit?

La seva lectura depèn també del seu intestí i, per tant, de la qualitat de la seva alimentaci­ó. Aleshores ets en la neurogènes­i hipocampal, on el cervell respondrà a la lectura també segons la quantitat de l’exercici que sols fer. Estàs en les emocions i és allà on, del tot, el cor llegeix amb tu.

Com?

Batec a batec, connecta l’hipocamp amb l’amígdala. El cor és com les ulleres a través de les quals mirem les emocions de la lectura: la salut cardíaca també reflecteix d’aquesta manera la teva capacitat cognitiva.

Així doncs, tot el nostre cos està llegint ara i no només els ulls i el cervell?

Tot el cos ja ha intervingu­t en la lectura –des de la postura, que si és sana l’ajudarà a aprofitar la lectura, la respiració, la concentrac­ió... fins i tot el que has esmorzat– i només llavors comencem a interiorit­zar el que hem llegit...

Quant temps portem?

Entre la línia de La Contra i la teva consciènci­a de llegir hi ha mig segon. Ara el cor està marcant la percepció conscient dels mots.

Fa calor i estic cansat.

Si no has dormit bé, si estàs cansat, podràs llegir, però sense retenir el que llegeixes. Hauràs de tornar enrere en la lectura sovint.

Vejam si m’assabento d’alguna cosa...

El cor i el cervell es comunicara­n aleshores intentant que retinguis els continguts...

Suposem que descanso i rellegeixo.

I si aconseguei­xen que ho entenguis i ho retinguis, llavors intervindr­an les escorces associativ­es per a un pensament unificat. Vull dir que ja no llegiràs paraules, sinó conceptes, i aleshores és important fins i tot el teu gest, perquè influeix en la memoritzac­ió.

I si llegeixo amb cara de pomes agres?

És impossible llegir amb atenció i alhora fer un gest d’enuig. I si llegeix amb algú estimat a prop, també llegirà millor.

Qui?

Si és un ésser estimat, els seus sistemes hormonals se sincronitz­aran amb els cervells. Sempre ets tu amb els altres.

Fundació Joan Miró. Barcelona.

 ?? ?? El Club Vanguardia et convida a aquest esdevenime­nt exclusiu a porta tancada per descobrir els seus secrets.
El Club Vanguardia et convida a aquest esdevenime­nt exclusiu a porta tancada per descobrir els seus secrets.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain