La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Investigue­m per què sabem aprendre però no oblidar”

-

L’estómac i el cor també pensen i recorden? A un grup de rates els van donar un bastonet amb olor de cirera mentre els aplicaven descàrregu­es elèctrique­s... I van acabar fugint de l’olor? Pavlov?

Però és que les seves rates filles, les seves netes i besnetes a les quals no se’ls van aplicar mai descàrregu­es també tremolaven de por quan oloraven el bastonet... Heretaven les pors de família generació rere generació.

Fonament empíric per a les constel·lacions familiars?

Només vull remarcar que sabem poc del que som. Oblidem que el nostre cervell no pensa tot sol, sinó en combinació amb el cos sencer: cor, intestins, pulmons, respiració, vista... Tots connectats. I cadascun de nosaltres és la seva pròpia connexió.

Però cada funció del cos no té una àrea cerebral que la dirigeix?

He treballat molts anys tractant de localitzar funcions del cervell en el cos i relacionan­tles per concloure que està tot deslocalit­zat, i això és fascinant.

Però totes aquestes connexions, que no les dirigeix el cervell?

El cervell forma part del cos en un conjunt del tot que som. I a mi en la meva recerca m’ha interessat especialme­nt la relació cervell-cor. Per començar, el lector ara ens llegeix influït per aquesta relació.

Com llegeix el cor?

Qui ens llegeix ens està llegint ara amb el cor. Literalmen­t. El cervell ha vist el diari i s’ha preparat per a l’acció. I aquí intervé la memòria...

Recordar aquest text és una elecció?

Abans de la memòria, la percepció és una elecció, encara que creguem que sempre ho percebem tot alhora. Només percebem el que volem. Pel que fa a la nostra memòria, prefereix recordar el que és agradable.

Podem educar també la memòria?

L’hem d’educar per a la nostra salut mental, que també és la física. I la manera és educar abans les emocions.

Es pot aprendre a oblidar?

Avui investigue­m per què sabem aprendre però no oblidar. En general, la meditació, excel·lent gimnàstica mental, i l’exercici físic l’ajudaran a harmonitza­r la seva orquestra cos-cervell.

 ?? LV ??
LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain