La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora de Liz Truss

La nova premier promet creixement amb impostos baixos i control de la inflació

- L Se L onF Kostres. Correspons­al

No plovia a Londres des de fa mesos, però el cel es va obrir per rebre Liz Truss a Downing Street amb una tempesta de categoria que va endarrerir el seu primer discurs després d’arribar al poder. No va tenir un collaret de flors com els visitants a Hawaii ni un premi en metàl·lic com antigament el turista un milió a Mallorca ni una ampolla de xampany dels veïns, ni tan sols una targeta de bons desitjos. És com aquells propietari­s que es troben el pis destrossat pels inquilins o els ocupes. En el seu cas, la crisi més gran del cost de la vida en diverses generacion­s, la guerra d’Ucraïna, una economia en estat precari, una crisi social i una democràcia debilitada pels excessos de Boris Johnson. Benvinguda!

Molt pocs arrenden el guany a Truss, des d’ahir líder de l’Executiu britànic, tercera primera ministra en la història del país (després de Margaret Thatcher i Theresa May), amb només dos anys i mig fins a les pròximes eleccions per arreglar una Gran Bretanya necessitad­a de cures intensives, on no funcionen coses bàsiques com la sanitat pública (set milions en llista d’espera per a operacions, setze hores perquè arribi una ambulància) o la burocràcia (demores de mesos per a la renovació de passaports i carnets de conduir). L’operació tornada ha tingut encallades a Calais les famílies que tornaven del continent al final de les vacances escolars. De debò que el Brexit no té res a veure amb el deterioram­ent de la qualitat de vida dels britànics?

“Si vols ajudar la gent –diu l’economista i teòric social nordameric­à Thomas Sowell–, digues-los la veritat. Però si vols ajudar-te a tu mateix, digues-los el que volen sentir”. Fins ara Truss ha optat pel segon, i ha tocat totes les tecles per guanyar-se la confiança (relativa) dels 170.000 militants conservado­rs que elegirien el nou líder del partit i primer ministre fins al 2024, promeses de thatcheris­me i liberalism­e econòmic, de menys impostos, Estat petit, llibertat i responsabi­litat individual. Ahir, davant d’una audiència ja molt més àmplia (els 63 milions de ciutadans), va adoptar un to més ombrívol i menys triomfalis­ta. Va reconèixer que hi ha núvols a l’horitzó –els mateixos que van descarrega­r la tempesta sobre Downing Street, però amb categoria de cicló tropical–, però es va mostrar confiada que “el Regne Unit sobreviurà a la tempesta, reconstrui­rà la seva economia i serà un país modern i brillant amb carrers segurs, on la feina serà premiada i tothom tindrà les oportunita­ts que es mereixi”. I fins i tot els metges rebran els pacients en persona i no per Zoom, un autèntic miracle!

Els mercats internacio­nals tenen la lliura esterlina (a punt de caure a la paritat amb el dòlar) i el deute britànic en el punt de mira, perquè per molts economiste­s les teories de Truss no acaben de quadrar. Va insistir que abaixarà

La seva fórmula màgica per a un miracle econòmic provoca dubtes i pressió sobre la lliura i el deute públic

Dijous anunciarà el control del cost del gas i la llum amb un cost de 120.000 euros per al Tresor

els impostos com ha promès per estimular el creixement econòmic, sense que això atiï encara més la inflació i els tipus d’interès. I que, alhora, ajudarà tothom, llars i empreses, que no hagin de pagar gaire més que ara, per la llum i el gas (s’especula amb una congelació dels preus fins a les eleccions). El pla costaria 120.000 milions d’euros, a què caldria afegir els 400.000 dels ajuts a la pandèmia. I tot això sense retallar despeses i augmentant en 30.000 milions els de Defensa com a gest dirigit a Putin. Si resulta que té raó i aquesta fórmula funciona, sens dubte serà imitada arreu i fins i tot li valdrà un premi Nobel.

El matí va començar assolellat, quan ben d’hora Boris Johnson va lliurar metafòrica­ment les claus de Downing Street fent una apologia de si mateix, dient que ha estat “com un coet espacial que ha complert la seva missió i ara torna a l’atmosfera i cau en un lloc remot de l’oceà Pacífic”, i comparant-se amb Cincinnatu­s, un polític romà del segle V que va deixar abruptamen­t el poder per dedicar-se a conrear el seu hort, però, al cap d’un temps, va tornar a demanda del poble per convertir-se en dictador. Una amenaça velada?

El rei Eduard VII va fer que el primer ministre Herbert Asquith

es desplacés a Biarritz, on ell estava de vacances, per jurar el càrrec. Elisabet II no ha anat tan lluny, però ha obligat Johnson i Truss a viatjar a la seva residència d’estiu de Balmoral (en avions separats, perquè el país no quedés escapçat en cas d’accident), un per acomiadar-se i l’altra per agafar oficialmen­t el relleu. La monarca, empetitida i amb el pes de 96 anys, vestida amb una faldilla escocesa, va dedicar quaranta minuts al líder sortint i només mitja hora a l’entrant. El just per cobrir les formes.

De tornada a Londres, Liz Truss va trampejar la tempesta i va pronunciar el seu discurs a Downing Street davant d’un cos de premsa xop i fart d’una llarga espera amenitzada tan sols per manifestan­ts que cantaven Mad World del grup Tears for Fears, una referència al món boig que ens envolta i a les mateixes cares que hi manen. “Construire­m hospitals, escoles, carreteres i xarxes de comunicaci­ons. Aconseguir­em que el Regne Unit treballi i creixi”, va afirmar des del podi (ella mateixa ha comentat diverses vegades que els treballado­rs britànics són dels més mandrosos i menys productius del món). “El que fa el Regne Unit gran –va dir– és la creença en la lliure empresa, la llibertat i el fair play, el valor i la determinac­ió de la gent”, com si fossin valors i qualitats que no tinguessin altres societats.

Tot seguit es va posar a culminar la composició del seu primer gabinet, en què cap de les tres principals carteres no estarà ocupada per un home blanc. Kwasi Kwarteng (de progenitor­s ghanesos), va ser nomenat ahir mateix titular d’Economia; James Cleverly (mare de la Costa d’Ivori), d’Exteriors, i Suella Braverman (d’origen indi, de Maurici) es va fer càrrec d’Interior. Therèse Coffey serà la número dos i titular de Sanitat.

Al final, els núvols se’n van anar i el temps va donar un respir a Truss. Però el pronòstic meteorològ­ic per a l’hivern és d’un tsunami econòmic i social, mandrosos en tots els sectors, inflació desbocada, conflictes amb Europa pel Brexit i recessió. No n’hi haurà prou amb el paraigua de Mary Poppins. ●

 ?? Carl Court / G tt ?? Elisabet II saludant Liz Truss durant l’audiència al castell de Balmoral, on li va encarregar de formar govern
Carl Court / G tt Elisabet II saludant Liz Truss durant l’audiència al castell de Balmoral, on li va encarregar de formar govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain