La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món està més unit del que sembla

La població mundial dona suport a mesures solidàries i a llarg termini contra la crisi climàtica i la desigualta­t

- Xavier Mas de Xaxàs

Les notícies no poden ser més pessimiste­s: crisi climàtica i energètica, covid, guerra a Ucraïna, desigualta­t creixent entre el nord i el sud, desinforma­ció, nacionalis­mes i populismes soscavant les bases de les democràcie­s occidental­s... Sembla que estiguem atrapats en una espiral diabòlica sense possibilit­at d’escaparnos-en. Tot i això, una enquesta global, una de les més grans que s’han fet mai i que La Vanguardia presenta en exclusiva per a Espanya, demostra que les persones, els habitants del món, van molt més endavant que els seus governants, i donen suport a mesures globals, progressiv­es i assenyades per superar els reptes del present.

L’enquesta d’Open Society a 22 països, la majoria a Àfrica i Àsia, malgrat que també hi figuren els Estats Units i els principals països d’Europa occidental, demostra un ampli suport a propostes innovadore­s, com la creació d’un fons de solidarita­t per protegir els països més vulnerable­s que es nodriria d’un 2% del pressupost nacional dels països més rics. Aquesta mesura compta amb suports de més d’un 60% a Europa, malgrat que impliqui apujar els impostos. A França, on el moviment antiglobal­ització de les armilles grogues va posar en perill el Govern de Macron el 2019, el suport és d’un 65%, mentre que als Estats Units és d’un 53% malgrat el tremend impacte del populisme ultraconse­rvador i proteccion­ista en els mitjans i les institucio­ns.

Aquest fons, a més a més, s’haurà de complement­ar amb una asseguranç­a global que afronti els costos de l’impacte de la crisi climàtica. Aquesta asseguranç­a, que tornarien a finançar majoritàri­ament els països rics, rep el suport de la meitat dels nord-americans i dos terços dels europeus.

Gairebé un 60% de la població a Europa i els EUA vol, així mateix, que es cancel·li el deute als països més pobres, un altre tema tabú per a les economies més poderoses del món.

Les crisis, siguin climàtique­s, econòmique­s o energètiqu­es, segons entén un 80% de la població mundial, necessiten un equip de resposta ràpida, una institució molt àgil que pugui intervenir on sigui necessari i tingui el suport dels governs, les empreses, els experts i qualsevol sector de la societat que calgui.

Aquestes idees, com reconeix Mark Malloch-Brown, president d’Open Society, no s’han desenvolup­at a fons. És difícil valorar els pros i contres, però, de la mateixa manera, tampoc no han pogut ser blanc de campanyes de desinforma­ció. En tot cas, les respostes demostren que, “si els líders mundials troben la manera d’enfocar-les, es podria persuadir les poblacions en qualsevol lloc del món perquè hi donessin suport”.

Els habitants del planeta coincideix­en que la crisi climàtica és el repte més gran, la principal línia de fractura, amb les pandèmies, la guerra a Ucraïna i una desigualta­t social accentuada ara per la inflació.

Malgrat que el món es veu de manera molt diferent des del sud i el nord, des de la riquesa i la pobresa, hi ha un sorprenent consens en la manera com s’han d’afrontar els problemes. Encara que l’Índia i Sud-àfrica, per exemple, vegin justificab­le que Rússia tingui influència en

La majoria més rica dona suport a un fons solidari global i a cancel·lar el deute als països pobres

Ampli consens en la idea que la pau a Ucraïna només és possible si Rússia es retira completame­nt

Ucraïna, la majoria del món creu que no hi haurà pau sense una retirada russa completa.

En la mateixa línia, hi ha un suport general (76%) a la creació de corredors segurs i legals per als migrants i els refugiats. Fins i tot a Europa i els EUA, malgrat el ressò dels neofeixist­es, aquesta mesura té un suport majoritari.

“Estem més units del que sembla –afirma MallochBro­wn–. Les persones estan més preparades que els polítics per acceptar mesures a llarg termini que corregeixi­n la injustícia i la desigualta­t sistèmique­s”. Donen suport a polítiques progressiv­es i desconfien dels seus governants, refractari­s a tot el que no doni beneficis electorals en cicles de quatre anys.

Creuen, així mateix, que és el moment de provar coses noves. Davant els ineficaços ajuts al desenvolup­ament, per exemple, consideren que és millor posar un topall al preu dels aliments, com fa ara Europa amb el gas.

Aquestes iniciative­s no són a l’agenda que es debatrà a l’Assemblea General de l’ONU que està a punt de celebrar-se a Nova York. Tampoc no formen part de les del G-7 i el G-20. Malloch-Brown es pregunta per què, i la resposta és òbvia: els governats van molt més endavant que els governants quan cal pensar i arreglar el món. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain