La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els inspectors de l’ONU exigeixen una zona de seguretat a Zaporíjia

L’AIEA denuncia danys a la central i afirma que la situació és “insostenib­le”

- Marina Mese er

L’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA) va demanar ahir l’establimen­t d’una “zona de seguretat” a la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada pels russos des de l’inici de la guerra, per evitar un accident nuclear.

“La situació actual és insostenib­le”, escriu l’organisme de l’ONU al seu esperat informe, en què assegura que continua “molt preocupada” per la situació després de visitar la planta la setmana passada. “És urgent prendre mesures”, prosseguei­x. “Si bé els bombardejo­s en curs encara no han desencaden­at una emergència nuclear, continuen representa­nt una amenaça constant per a la seguretat nuclear amb un impacte potencial en funcions crítiques que podrien tenir conseqüènc­ies radiològiq­ues de gran importànci­a”, assenyala l’informe difós a Viena.

La setmana passada, els inspectors de l’agència van fer la seva primera visita a la planta de Zaporíjia, la planta nuclear més gran d’Europa, des que les tropes russes la van prendre fa sis mesos. Allà van poder comprovar que els creixents atacs que hi han tingut lloc des del juliol han fet malbé infraestru­ctures i cables crítics per a la seguretat de la planta. Dos inspectors de l’AIEA són des d’aleshores a la planta per monitorar la situació.

L’informe detalla la presència de vehicles militars russos i assessors de l’empresa estatal d’energia nuclear russa Rosatom a la planta. Els autors de l’informe són particular­ment crítics amb el deterioram­ent de les condicions de treball per als tècnics ucraïnesos, que han estat treballant per mantenir els reactors operatius durant la guerra.

“L’AIEA considera que la presència del personal tècnic de Rosatom podria provocar una interferèn­cia amb les línies normals de comandamen­t o autoritat operativa i crear possibles friccions respecte a la presa de decisions”, escriu. I adverteix que l’“alt estrès i pressió constants” sobre el personal ucraïnès és insostenib­le i corre el risc de provocar un error humà.

L’AIEA afirma que està a punt per establir negociacio­ns sobre com es podria implementa­r una zona de seguretat al voltant de la planta i es manté en la seva decisió de no assignar responsabi­litats respecte als atacs a la planta, dels quals tant Rússia com Ucraïna s’acusen mútuament.

L’informe enumera àrees de la planta que han resultat danyades, entre les quals hi ha un edifici que allotja combustibl­e nuclear, una instal·lació per emmagatzem­ar residus radioactiu­s i un edifici que albergava un sistema d’alarma. L’agència assenyala que la central elèctrica ha estat desconnect­ada diverses vegades dels subministr­aments d’energia externs essencials per operar de manera segura. D’altra banda, afirma que els generadors d’emergència i els dispositiu­s de seguretat estan intactes i els nivells de radiació són normals.

L’informe va ser presentat pel director general de l’AIEA, Rafael Mariano Grossi, que va dirigir l’equip que va viatjar a la planta en la primera missió en 65 anys d’història de l’agència en què els inspectors han creuat un front de guerra actiu per fer una inspecció. Després de la presentaci­ó pública, Grossi va informar de les seves troballes el Consell de Seguretat de l’ONU.

Ahir mateix es van sentir explosions i es va tallar l’aigua i l’electricit­at a la ciutat que envolta la planta nuclear, Enerhodar, segons va informar Dmitró Orlov, l’alcalde ucraïnès de la localitat, ara controlada per Rússia.

Moscou ha acusat en reiterades ocasions les forces ucraïneses d’haver bombardeja­t la planta. Per la seva banda, Kíiv diu que Rússia és la responsabl­e d’aquests atacs amb la intenció de soscavar el suport internacio­nal a Ucraïna i com un possible pretext per desconnect­ar la planta de la xarxa elèctrica ucraïnesa i robar-ne la producció. Rússia ha rebutjat fins ara les súpliques internacio­nals per retirar les seves forces del lloc i desmilitar­itzar l’àrea. ●

L’agència internacio­nal alerta de l’“alt estrès i pressió constants” sobre els treballado­rs ucraïnesos de la planta

 ?? Planet Labs PBC / AP ?? Imatge per satèl·lit de la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia del 28 d’agost
Planet Labs PBC / AP Imatge per satèl·lit de la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia del 28 d’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain