La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jornada castrense de Putin a l’Extrem Orient Rus

- /

El president de Rússia, Vladímir Putin, va inspeccion­ar ahir els exercicis militars Vostok2022, que van començar l’1 de setembre, el setè mes de la seva “operació militar especial” contra Ucraïna. En les maniobres, que es desenvolup­en en polígons militars de l’Extrem Orient Rus i en aigües dels mars del Japó i Okhotsk, hi participen més de 50.000 militars, incloent-n’hi 2.000 de 14 països amics de Rússia, entre els quals destaca la presència de la Xina. Segons el Ministeri de Defensa rus, dilluns vaixells russos i xinesos van simular que repel·lien l’atac aeri d’un enemic. El líder rus es va reunir al polígon militar de Serguéievs­ki, al krai de Primórie, amb el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, i amb el cap de l’Estat Major, general Valeri Gueràssimo­v (en primer pla, a la foto). A les imatges difoses pel Kremlin, Putin observa les maniobres amb prismàtics. Gonzalo Aragonés repatriïn els treballado­rs d’aquesta procedènci­a que puguin localitzar als seus territoris.

La possible eficàcia de les sancions a Rússia en el camp militar contrastar­ia amb l’èxit més que relatiu de les penalitzac­ions econòmique­s del bloc occidental i el G-7, llastades per la continuïta­t de les sucoses vendes de gas i petroli a uns preus disparats justament per la guerra.

S’esperava que Moscou comptés amb Pequín per esquivar les dificultat­s de proveïment d’armes i municions. Però, segons l’Administra­ció de Joe Biden, si bé la Xina està disposada a comprar petroli rus amb descompte, ara com ara ha optat per respectar els controls sobre l’exportació dirigits a les forces armades russes i no ha intentat vendre equips ni components militars. Cal recordar que el Govern de Xi Jinping, malgrat la seva aliança amb Putin, ha manifestat el seu respecte envers la sobirania i integritat territoria­l “de tots els països”, també d’Ucraïna. ●

 ?? MIKHAEL KLIMENTYEV / EFE ??
MIKHAEL KLIMENTYEV / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain