La Vanguardia (Català-1ª edició)

Washington apunta a Corea del Nord com a proveïdor d’armes a Rússia

Les sancions internacio­nals dificulten el proveïment militar de Moscou

- Fernando arcía

Les sancions contra Rússia per la invasió d’Ucraïna semblen estar tenint cert efecte en l’àmbit de l’armament. Segons alts funcionari­s del Govern de Joe Biden, Moscou ha recorregut a Corea del Nord per comprar part de les armes i la munició que no aconseguei­x en altres mercats a causa de l’embargamen­t internacio­nal.

De moment, l’exèrcit de Vladímir Putin hauria negociat l’adquisició de “coets i de milions de projectils d’artilleria”. El portaveu del Consell de Seguretat Nacional va matisar que “no hi ha proves que aquesta operació s’hagi completat”. Es tractaria, segons el Pentàgon i la Casa Blanca, d’una transacció encara per materialit­zar en el marc de converses bilaterals que fins i tot podrien ampliar-se a futures compres addicional­s d’equip militar a la dictadura de Kim Jong-un.

La decisió que Washington atribueix a Moscou es coneix després de saber-se que els russos van rebre en les últimes setmanes una primera partida de drons iranians que presentave­n problemes mecànics, segons els serveis d’espionatge dels Estats Units.

Pel secretari de premsa del Pentàgon, general Pat Ryder, aquests fets són indicatius de la situació de Rússia pel que fa a capacitats logístique­s i sostenimen­t a Ucraïna: “La nostra avaluació és que les coses no van bé en aquell front per a Moscou”, va dir.

Corea del Nord va reconèixer al juliol la independèn­cia dels territoris del Donbass ucraïnès, Donetsk i Luhansk: un reconeixem­ent que, a part de Rússia, fins ara només havia fet Síria.

L’exportació de material militar de Corea del Nord cap a Rússia violaria les resolucion­s de l’ONU, que prohibeixe­n que el país asiàtic exporti o importi armes. A més, i segons diu l’agència Ap, la possible tramesa d’operaris nord-coreans cap a territoris que Rússia controla a Ucraïna vulneraria una altra resolució de les Nacions Unides que requereix que tots els estats membres

 ?? TR / AFP ?? El dictador nord-coreà, Kim Jong-un, durant una inspecció militar
TR / AFP El dictador nord-coreà, Kim Jong-un, durant una inspecció militar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain