La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez prova d’atropellar Feijóo i en denuncia la “insolvènci­a i mala fe”

El president promet tots els recursos de l’Estat per protegir la ciutadania

- Juan arlos Merino

El rellotge es va demorar a favor del president del Govern, sense límit de temps per intervenir, davant un líder de l’oposició que es va veure molt encotillat per l’escàs torn dictat pel reglament, igual que la resta dels portaveus. Però les gairebé tres hores del duríssim duel que ahir van protagonit­zar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo al Senat van deixar en evidència la falta d’entesa i la impossibil­itat de travar cap consens d’Estat entre els dos grans partits d’Espanya, malgrat la crisi energètica, inflacioni­sta i econòmica que plana sobre el país. El debat parlamenta­ri, entre retrets mutus i acusacions creuades, es va transforma­r així en una mena de tret de sortida per a la llarguíssi­ma campanya electoral que el PSOE i el PP dirimiran fins a la seva culminació definitiva, a les generals previstes per al desembre de l’any que ve.

Sánchez va advertir que no ha estat mai partidari d’un govern de concentrac­ió entre les dues principals forces del país, ja que considera que és una “fórmula perillosa” perquè anul·la l’alternança política en democràcia i “empeny el descontent­ament fora dels límits del sistema”. El cap de l’Executiu, no obstant això, es va declarar partidari dels acords d’Estat entre el Govern i l’oposició. Així, va dir, es van forjar els pactes de la Moncloa el 1977 o la mateixa Constituci­ó del 1978. Sánchez va recordar que ell mateix, com a cap de l’oposició, va reforçar el pacte antiterror­ista amb Mariano Rajoy, després dels atemptats gihadistes de Barcelona, o va avalar l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya, “en defensa de la integritat territoria­l i la sobirania nacional”. Ara, en canvi, va lamentar que Feijóo continua instal·lat, com el seu antecessor al capdavant del PP, Pablo Casado, en el “no, no i no” a tot. “L’oposició no pot desentendr­e’s de la sort del país”, li va dir.

“Espanya s’hi juga molt, el moment mereix altura de mires i voluntat d’acord”, va defensar Feijóo. “No perdo l’esperança; continuo obert a acords amb el principal partit de l’oposició”, va coincidir Sánchez. Però el líder del PP no va afluixar, i va lamentar l’intent de Sánchez d’atropellar-lo: “La seva intervenci­ó no és pròpia d’un president. Per fer oposició, només ha d’esperar a les pròximes eleccions”, va apuntar.

Sánchez va voler aprofitar el debat per “desemmasca­rar” Feijóo, i va començar per advertir-li que “un responsabl­e públic no pot comportar-se com un xaman ni com un curandero”. “I el que no ha de fer mai un líder polític és jugar amb la por de la població”, va subratllar. El cap de l’Executiu va instar a optar, davant la complexa situació que travessa el país, entre “la por o l’esperança”, entre “ser part del problema o de la solució”. Sánchez va defensar l’esperança i la solució, i va voler traslladar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania. “Mentre sigui president del Govern, l’Estat i tots els seus recursos financers estaran al servei de la ciutadania, i no al revés”, va assegurar. Tot el poder de l’Estat per protegir la gent davant la crisi energètica, inflacioni­sta i econòmica, i no al servei d’uns grups de poder, com va retreure Sánchez que va fer el PP per fer front a la crisi financera de la dècada passada, cosa que va provocar “acomiadame­nts massius”.

La situació és “endimoniad­a”, va reconèixer Sánchez. “El futur immediat d’Espanya està presidit per la incertesa”, va assenyalar, com passa en el conjunt d’Europa i del món des que Vladímir Putin va iniciar la seva guerra a Ucraïna. “Els preus estan pels núvols”, va admetre, sense voler posar “draps calents” a la situació. “No sabem què passarà, perquè estem parlant d’un estat autoritari, on els dissidents cauen misteriosa­ment per les finestres”, va advertir amb referència a la Rússia de Putin.

La incertesa és absoluta, per tant, pel que fa a l’energia, l’alça dels preus i l’economia en conjunt. Però Sánchez va advertir que “estem preparant-nos per al pitjor”, en el cas que Putin opti pel tancament total del subministr­ament de gas a Europa. I, pel que fa a les noves mesures d’estalvi i eficiència energètica que prepara el Govern, el president sí que va assegurar una cosa amb contundènc­ia: “No seran mesures dramàtique­s, no hi haurà ni apagades d’electricit­at, ni racionamen­t de bombones de butà, ni cap d’aquestes escenes apocalípti­ques que evoquen els grups de la dreta i la ultradreta amb els mitjans de comunicaci­ó que aclamen aquests missatges”. “Els ciutadans poden estar tranquils”, va assegurar. I va insistir que farà “tots els possibles i més per doblegar la corba de la infla

Gairebé tres hores de dur duel evidencien la impossibil­itat de forjar cap consens entre PSOE i PP per la crisi

Sánchez intenta “desemmasca­rar” un Feijóo que no afluixa la corda, avalat per les enquestes

El cap de l’Executiu reconeix una “incertesa” total, però trasllada un missatge de tranquil·litat

 ?? ?? Alberto Núñez Feijóo, ahir durant la seva intervenci­ó en el debat al Senat, davant Pedro Sánchez
Alberto Núñez Feijóo, ahir durant la seva intervenci­ó en el debat al Senat, davant Pedro Sánchez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain