La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’error d’Ander Gil

- Enric Juliana

Pedro Sánchez va començar bé i va acabar abusant d’un debat amb reglament clarament injust. No és gaire seriós posar-se a discutir sobre la gravetat dels problemes derivats de la guerra d’Ucraïna amb una brutal desproporc­ió de temps entre Govern i oposició. El president del Senat, Ander Gil, va perdre ahir l’oportunita­t de mostrar autonomia de vol arbitrant unes normes específiqu­es per a un debat que pretenia ser excepciona­l. Els reglaments poden ser interpreta­ts. La defensa de la institucio­nalitat exigeix caràcter.

No era mala idea començar el curs amb una gran discussió al Senat sobre la crisi energètica, però no és possible proclamar avui el guanyador d’un debat organitzat amb regles injustes.

Pedro Sánchez va intervenir durant dues hores i set minuts durant l’acarament amb el cap de l’oposició. Alberto Núñez Feijóo només va fer ús de vint-i-set minuts per defensar-se d’un autèntic allau dialèctic, perfectame­nt calibrat pel president del Govern i el seu equip d’assessors a la Moncloa i reblat per la portaveu socialista al Senat, Eva Granados, en un veritable exercici de natació sincronitz­ada.

El president del Senat havia d’haver concedit més temps al cap de l’oposició o, si no, el president del Govern havia d’haver parlat menys temps per mantenir un marc d’equitat. No som a Hongria. No hem degenerat encara vers la democràcia il·liberal, i cal esperar que això no passi en el futur, sota altres majories parlamentà­ries. No s’hi val a dir que al Parlament de Galícia, sota l’ègida del Partit Popular, regeixen normes més o menys semblants. Les normes injustes no es combaten copiant-les. Ahir al Senat van fallar les formes.

La primera intervenci­ó de

Sánchez va ser llarga, però bona. Va exposar de manera ben articulada les quatre desgràcies que ha provocat la invasió d’Ucraïna: una guerra cruel en sòl europeu, crisi energètica per la decisió russa d’utilitzar el preu del gas com a arma de combat, inflació i risc de recessió. Sánchez va passar revista a totes les mesures adoptades pel seu Govern, exhibint amb orgull l’excepció ibèrica, el topall al preu del gas, que Alemanya i altres països del centre i el nord d’Europa rebutjaven fa tres mesos i que ara estudien aplicar, amb alguna modulació. Espanya no és un actor secundari de l’actual moment europeu. Aquesta és una realitat objectiva. “Espanya està guanyant pes a la Unió Europea”, declarava la setmana passada a La Vanguardia la nova ambaixador­a d’Alemanya a Espanya, Maria Margarete Gosse. No ho deia només per ser amable. Aquí hi ha un missatge de Berlín.

Sánchez va fer una bona exposició inicial i Núñez Feijóo, amb una mà lligada a l’esquena, va respondre amb una intervenci­ó mal arti

Toni Batllori culada, esquerpa i victimista. No se sap si ho hauria fet millor amb mitja hora a la seva disposició.

Sánchez va canviar de rumb en la primera rèplica. Va deixar de parlar de l’energia per fer una monumental repassada al seu principal contrincan­t, que tenia al davant, amb una mà lligada, mirant les carpetes cada vegada que l’enfocaven les càmeres. El president va desgranar meticulosa­ment els errors del líder del PP en diverses declaracio­ns públiques dels últims mesos, i el va acusar d’incompetèn­cia o mala fe i d’actuar a l’empara dels poders econòmics i mediàtics que voldrien tutelar la democràcia espanyola. Debat sobre l’estat de l’oposició. Aquest ja era un altre tema.

Alguns detalls interessan­ts. Feijóo, polític de dialèctica dura, no va voler dramatitza­r la negativa francesa al Midcat. Hi va passar de puntetes. I va ensabonar Alemanya: “Els nostres amics alemanys”. Missatge de Berlín captat. Sánchez va dir que continuarà lluitant pel Midcat i va llançar un dard a Emmanuel Macron per la seva solemne afirmació que estem davant el final de l’abundància. “Som al començamen­t d’una cosa nova, però Europa no ha de deixar de prosperar”, va dir el president, que ahir va abusar del temps regalat. ●

Sánchez va parlar durant dues hores; Núñez Feijóo, durant 27 minuts

 ?? ??
 ?? Mani Duch ?? El president del Senat, Ander Gil, durant el debat
Mani Duch El president del Senat, Ander Gil, durant el debat
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain