La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo evita sucumbir davant Sánchez i ofereix pactes en un diàleg de sords

El líder del PP retreu al president que faci oposició de l’oposició

- Carmen del Riego

Alberto Núñez Feijóo se’n va sortir durant el debat i, malgrat que el temps era limitat, va aconseguir col·locar els seus missatges i respondre en la mesura possible les llargues intervenci­ons del president del Govern espanyol, algunes de les considerac­ions del qual van aconseguir que el líder dels populars s’enutgés, especialme­nt quan el líder socialista va suggerir que les grans companyies l’havien col·locat al capdavant del partit.

El debat ja va pujar de to durant la segona intervenci­ó de Sánchez, quan el va acusar d’insolvènci­a o de mala fe, o de les dues coses. Però el que li va fer més mal va ser la insinuació d’un vincle entre el lideratge del PP i el món empresaria­l: “És un insult per a la democràcia i per als militants del PP”, va dir el president popular.

Fins aleshores, Feijóo i Sánchez havien contrastat les seves propostes sense treva per a cap de tots dos, però després de les paraules del president del Govern central, el líder del principal partit de l’oposició es va plantar després d’aclarir que ell no l’havia insultat mai, ni tan sols amb les referèncie­s a la novel·la de García Márquez El otoño del patriarca, que el Govern espanyol ha considerat un insult per anomenar-lo implícitam­ent dictador.

“Vostè és un president democràtic que va guanyar unes eleccions”, va afirmar, però li va demostrar que també sap picar on fa més mal. Va dir que no podria titllar-lo mai de dictador perquè un dictador mana sobre tot un poble, “i vostè no mana ni dins del seu Govern”. Li va aclarir que l’al·lusió a la novel·la del premi Nobel era una manera de dir-li que era “un mal president durant els seus últims moments”, en un Govern en què no mana.

Va posar com a exemple l’últim episodi de divisió: Yolanda Díaz parlant d’establir un límit al preu de certs aliments, el ministre Planas qualifican­t d’ocurrència aquesta proposta i la ministra Isabel Rodríguez afirmant que és il·legal.

Feijóo li va aclarir que no l’estava insultant, sinó que “he vingut a arribar a acords en política energètica, i vostè ha vingut a insultarme”. El moment requereix “altura de mires”, va asseverar, i va retreure al president del Govern que es dediqui a fer oposició a l’oposició. “La seva intervenci­ó no és la d’un president del Govern” i va vaticinar que “per fer oposició només s’ha d’esperar fins a les pròximes eleccions”.

Un dur cara a cara, del qual el PP, segons fonts properes a Feijóo, va sortir satisfet. Malgrat la limitació de temps, va saber contrastar els seus models i respondre Sánchez, així com les al·lusions per la seva mala gestió a la Xunta de Galícia: “Ja es va resoldre a Galícia amb quatre majories absolutes”, va dir, mentre que els socialiste­s gallecs han quedat com a última força política en aquesta comunitat.

Feijóo, que volia un debat gene

El dirigent popular s’irrita per l’acusació que les grans empreses el van impulsar al capdavant del partit

ral, va poder parlar de tot, fins al punt de fer-li una oferta per acabar la legislatur­a sense dependre dels seus socis, amb la intenció de deixar clar que si Sánchez rep el suport d’ERC o Bildu no és perquè no tingui més remei, sinó perquè vol.

“Trenqui els llaços amb els seus aliats, cessi els ministres que no va nomenar i busqui el suport en l’alternativ­a del Govern”. El líder del PP s’ha mostrat disposat a arribar a acords amb el Govern central, tot i que va advertir que “no serem mai socis parlamenta­ris permanents”.

“El nostre objectiu és Espanya”, va subratllar un Feijóo que va decidir sortir de la seva zona de confort, la de plantejar propostes, i batre’s dialèctica­ment amb el president del Govern espanyol. Si l’estratègia de presentar mesures li ha donat rèdit, segons les enquestes, caldrà veure si la de batre’s en duel el beneficia o no. ■

 ?? DanP Duch ?? Alberto Núñez Feijóo al seu escó al Senat
DanP Duch Alberto Núñez Feijóo al seu escó al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain