La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern espanyol amplia el límit ibèric a les centrals de cogeneraci­ó de gas

Sánchez descarta mesures “dramàtique­s” i el PP planteja ajuts a qui estalviï

- Fernando H. Valls

El president Pedro Sánchez mou fitxa per garantir l’ocupació en la gran indústria. El Govern espanyol ultima una ordre ministeria­l perquè les centrals de cogeneraci­ó de gas puguin acollir-se al mecanisme ibèric i reduir la factura. Un anunci que el president es va reservar per al debat energètic que el va enfrontar a Alberto Núñez Feijóo.

El Govern espanyol dona resposta a una petició de sectors empresaria­ls com la ceràmica, el maó, la química, les papereres, el tèxtil o els fertilitza­nts, entre altres, que aporten un 20% del PIB industrial. Sectors clau per a territoris com Catalunya, el País Basc o la Comunitat Valenciana.

L’Executiu considera que l’ampliació del mecanisme ibèric a les centrals de cogeneraci­ó fins i tot podria augmentar l’estalvi de gas, segons càlculs del Ministeri, entorn d’un 10%. Sánchez va xifrar la reducció del consum energètic en aquest moment en un 4,6% des que es va aprovar el pla d’estalvi, encara lluny del 7% recollit en el compromís europeu.

Ara mateix, hi ha centrals de cogeneraci­ó parades per l’increment de la factura del gas, cosa que ha reduït un 60% la producció elèctrica d’aquestes instal·lacions. El Govern central explica que, acollint-se al mecanisme ibèric, podran reprendre les operacions i aportar un estalvi de fins a un 1,2% de la demanda diària de gas.

La cogeneraci­ó, que ha produït fins a l’actual conjuntura entorn d’un 10% de l’electricit­at del país, va cobrar una retribució regulada de 665 milions el 2021. L’objectiu és que, després del canvi legal, superi els 1.000 milions.

La vicepresid­ència tercera està ultimant el pla de contingènc­ia energètic compromès amb Brussel·les. Sánchez s’hi va referir afirmant que no contindrà “mesures dramàtique­s” com ara “apagades” o “racionamen­ts”. Creu que no caldran encara que Putin talli l’aixeta del gas.

Feijóo, per la seva banda, va proposar d’oferir ajuts a empreses

Feijóo remetrà a la Moncloa els pròxims dies un pla d’estalvi energètic amb 59 apartats

i famílies que estalviïn energia, “en lloc de sancionar-los”. El líder del PP remetrà a l’Executiu un pla energètic amb 59 apartats, entre els quals va destacar prolongar les rebaixes fiscals fins a final d’any i una aposta decidida per les renovables i per totes les fonts d’energia, també les nuclears. ●

 ?? Llibert teixidó ?? Planta de cicle combinat al litoral de l’àrea metropolit­ana
Llibert teixidó Planta de cicle combinat al litoral de l’àrea metropolit­ana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain