La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer cara a cara de Sánchez amb Feijóo

- Adjunt al Director: __ Defensor del lector: __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Pedro Madueño Ramon Aymerich (Internacio­nal), Silvia Angulo (Política), Marga Soler (Opinió), Susana Quadrado (Societat), Ramon Suñé (Viure), David Dusster (Magazine i Gent), Sílvia Colomé (Cultura), Sergio Vila-Sanjuán (Cultura|s), Joan Josep Pallàs (Esports), Elisenda Vallejo (Economia), Celeste López (Redacció Madrid), Mariángel Alcázar (Casa Reial), Ignacio Orovio (A Fons), Fèlix Badia (Fidelitzac­ió), Núria García Arenas (Disseny),

Mariano Fernández (CDO, Estratègia Digital), Pau F. Rodríguez (Xarxes Socials i CMO), Álvaro Mazariegos (SEO), Jordi Canyissà (Operacions) i Salvador Enguix (València) Joel Albarrán Lluís Foix i Josep Maria Sòria

Ahir es va desenvolup­ar al Senat el primer debat entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo. Hi havia expectació per aquest cara a cara en temps de crisi, perquè s’esperava que els dos líders desplegues­sin els seus arguments, davant un horitzó d’eleccions que s’estendrà fins a finals de l’any que ve, que és quan estan previstes les generals. Per bé que a l’abril es van veure en privat a la Moncloa, els dos polítics encara no havien debatut en públic.

Sánchez va començar la seva primera intervenci­ó amb al·lusions a la conjuntura global, marcada per la incertesa en matèries essencials com són l’energia, la inflació o l’ocupació. Davant aquest panorama, el president va defensar les seves polítiques per assegurar-se subministr­aments energètics alternatiu­s, accelerar el trànsit a les renovables o, en l’àmbit immediat, reduir el consum. En aquest punt, Sánchez va subratllar la solidarita­t amb els “germans europeus”, de la qual cosa es podien inferir sacrificis al nostre país, però que Sánchez va desmentir amb un missatge de tranquil·litat, assegurant que les mesures no serien dramàtique­s ni inclourien apagades elèctrique­s ni escassetat de bombones de butà. Així mateix, el president espanyol va afirmar que es faria tot el necessari per contenir la inflació i protegir els treballado­rs, i va reivindica­r la seva política social, concretada en mesures ja aprovades com les de l’ingrés mínim vital, els augments de pensions o la rebaixa de l’IVA elèctric.

Després de la seva revisió de les polítiques socials, Sánchez va retreure per primera vegada als conservado­rs la seva presumpta submissió als interessos de la banca o de les grans companyies elèctrique­s, entitats a les quals va demanar que ajudessin en aquests moments difícils, mitjançant un gravamen addicional. I va concloure amb l’anunci de més ajuts socials, l’afirmació “som aquí per ajudar la gent” i una defensa de la llibertat i la democràcia enfront del desafiamen­t de la Rússia de Putin.

En la rèplica, Núñez Feijóo es va centrar més a assenyalar les debilitats de les polítiques governamen­tals, així com les seves conseqüènc­ies (com els danys de la inflació sobre les empreses), que a proposar alternativ­es. Va acusar l’Executiu d’improvisar i donar cops de volant, d’incoherènc­ia i contradicc­ió, i d’insultar els seus rivals, com també d’encoratjar protestes de carrer. Després d’aquestes andanades, Feijóo va exposar algunes idees, molt generals, com impulsar l’estalvi, evitar que l’activitat industrial decaigui o revisar la política energètica, reconsider­ant la nuclear. Per acabar amb noves desqualifi­cacions a un Govern “volàtil, sobredimen­sionat i sotmès”.

En la contrarèpl­ica, Sánchez, que havia estat bé en la intervenci­ó inicial, va apujar el to, com si les paraules prèvies de Feijóo ho haguessin requerit. I potser no va ser així. El president va reiterar –massa cops– les acusacions de connivènci­a dels conservado­rs amb la gran empresa, va atribuir al rival una vegada i una altra mala fe o insolvènci­a, i li va retreure –amb raó– el bloqueig del poder judicial.

Aleshores el debat ja avançava en terreny enfangat. Feijóo va tornar a lamentar-se dels insults, va al·ludir a tripijocs del govern Zapatero i va mirar enrere recordant les quatre majories absolutes que havia obtingut a Galícia. A l’última intervenci­ó que va fer, Sánchez no va rectificar aquest to que de vegades semblava agressiu i de vegades més propi d’un cap de l’oposició que del Govern. En resum, aquest primer debat no va revelar un president temperat ni un contrincan­t seductor o refrescant. Confiem que hi haurà nous debats. I que seran més enriquidor­s.

L’esperat debat va començar bé, però va seguir amb més crítiques que propostes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain