La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enormes desafiamen­ts per a Liz Truss

-

La ultraliber­al Liz Truss és ja oficialmen­t la nova primera ministra del Regne Unit, després que la reina Elisabet II li va encarregar ahir formar govern. És la tercera dona que exerceix aquest càrrec després de Theresa May i de Margaret Thatcher, la Dama de Ferro, a qui diu que admira. Rep del seu antecessor, Boris Johnson, un país que es troba en una terrible crisi econòmica i social. Ha tingut un gran suport del seu partit, però, en canvi, tan sols una cinquena part dels britànics creuen que tindrà èxit en la tasca de contenir la inflació i rellançar l’economia, cosa que reflecteix el clima de desesperan­ça que hi ha en la societat.

De 47 anys, casada i mare de dos fills, i fins ara ministra d’Exteriors a l’anterior govern, Truss està disposada a governar amb fidelitat als principis conservado­rs i a posar en marxa un pla audaç, segons les seves pròpies paraules, per reduir els impostos, controlar la inflació i fer créixer l’economia. Té tanta confiança en si mateixa que, malgrat els enormes desafiamen­ts a què ha de fer front, ha promès derrotar els laboristes, actualment guanyadors a les enquestes, el 2025.

El panorama del Regne Unit és realment preocupant. La inflació va superar el 10% al juliol i les previsions apunten que continuarà en augment, en paral·lel a l’increment dels preus de l’energia. Són moltes les famílies que estan al límit econòmicam­ent i serà difícil que puguin aguantar la pujada del 80% que s’espera aquest octubre en les factures de la llum i el gas natural quan renovin els contractes. En la mateixa situació d’asfíxia es troben les petites i mitjanes empreses. El malestar social s’ha traduït ja en vagues en nombrosos sectors per reclamar augments salarials que garanteixi­n el poder adquisitiu. A més d’això, haurà d’afrontar la culminació del Brexit, en especial el protocol d’Irlanda del Nord, la massiva immigració il·legal a través del canal de la Mànega, la pèssima situació de la sanitat pública i el suport militar a Ucraïna davant Rússia.

El primer desafiamen­t que té al davant Truss, tot i això, és protegir les famílies més vulnerable­s i, alhora, garantir el subministr­ament d’energia per al país. S’espera que demà dijous la nova primera ministra anunciï, entre les primeres mesures que prendrà, la congelació dels preus dels carburants i del gas natural. En qualsevol cas, hi ha dubtes seriosos que Truss aconseguei­xi la mateixa capacitat de lideratge que Thatcher. L’únic cert és que el Regne Unit no ha estat mai tan malament des que la Dama de Ferro va arribar al poder. L’èxit de la nova primera ministra dependrà del suport que tingui del seu propi partit, en el qual hi ha fortes divisions internes. ●

La nova primera ministra britànica ha de liderar la resposta del país a la crisi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain