La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès, heroi de la renúncia

- Lluís Amiguet

Ho va ser Suárez, ho va ser Gorbatxov, el reverend Paisley a Irlanda, el president De Klerk a Sud-àfrica; o Mandela mateix, quan va saber renunciar a la lluita armada... Van ser herois de la renúncia i per ser-ho van sentir els crits de “traïdor!” dels que els havien portat al poder al veure que transcendi­en les seves finalitats, les exclusives del seu partit, per servir les de tothom.

Ni tan sols aquells pobles a l’interès i el futur dels quals van subordinar els seus, com Gorbatxov, avui menystingu­t a Rússia, solen agrair el seu sacrifici. Potser en la distància alguns observador­s internacio­nals ho apreciaran; potser els historiado­rs un dia ho valoraran... Potser ni tan sols ells.

I tot i això: quina generosita­t i quina grandesa en aquesta renúncia! Que poc previsible i meravellós que va resultar que a l’Ulster els que s’havien assassinat durant generacion­s arribessin a un pacte mínim de convivènci­a; o que a Sud-àfrica es preferís la pau a la venjança... O que la mateixa Unió Soviètica en el seu marasme no acabés provocant una guerra nuclear... O que els herois de la renúncia no acabessin, com els Kennedy, pagant amb la seva vida l’atreviment de voler millorar el món. Perquè aquests herois són, digueu-me ingenu, els que el fan habitable. I els que els menyspreen només volen dominar-lo corregint la seva generosita­t polaritzan­t, polaritzan­t, polaritzan­t, que és el manual de qualsevol activista: polaritzar –ja veiem on porta això– fins a apropiar-se d’una causa per dividir-nos fins a tenir la meitat més un i així dominar-nos. Com Putin rectifican­t Gorbatxov; o Trump, que conspira per tornar a aixecar filats des de la Casa Blanca.

Em deixava el president Tarradella­s: sobre la seva renúncia, modèstia i generosita­t hem construït la nostra convivènci­a. Vostè, president Aragonès, no havia nascut quan va venir a Tarragona i el vam rebre a la plaça de la Font. I ara molts estarem darrere de vostès dos a la manifestac­ió silenciosa que posi el benestar i la convivènci­a de tothom ara i aquí al davant de qualsevol altra causa. Perquè els estats no són el fi, sinó només un mitjà per aconseguir-lo. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain