La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan el viatge de plaer es converteix en una odissea

Les tribulacio­ns per a la repatriaci­ó d’un grup de turistes espanyols accidentat­s a Mongòlia

-

d’agost, un avió medicalitz­at per repatriar els ferits. La companyia d’asseguranc­es contractad­a per l’agència va voler avaluar l’estat dels ferits, però no va enviar un metge des d’Espanya, sinó que va encarregar la feina a un especialis­ta de Malàisia que no podia comunicar-se, en anglès, amb els metges locals. “El pla inicial va ser que la companyia d’asseguranc­es que ens havia ofert l’agència respondria, però penso sinceramen­t que des del primer moment van pensar ‘que els operin allà i al cap de tres setmanes els enviem amb un avió comercial’. Volien posar tots els ferits al mateix sac, quan n’hi havia que estaven molt més greus que d’altres. La quantitat d’excuses que ens van donar és increïble”, diu Goñi. Axa, per la seva banda, va respondre a la creixent pressió de nombrosos particular­s a les xarxes socials i va afirmar que els seus treballado­rs estaven “gestionant tots els complexos tràmits de la manera més ràpida possible, atès el context”.

Vuit dies després d’haver quedat estabilitz­at a l’hospital de

Mongòlia, Miquel Jurado, crític musical d’El País, emprenia la tornada a casa amb quatre ferits més (un havia viatjat el dia abans) amb un avió medicalitz­at. Juntament amb ell, el seu fill Àlex, que continua recuperant­se de les lesions a casa.

“Mongòlia és meravellos­a i la seva gent també. L’accident va ser una desgràcia. Però d’aquesta experiènci­a en trec dues conclusion­s: que per al pròxim viatge m’assabentar­é de quina és la millor asseguranç­a del món i que, si passa un accident, sempre és millor anar deu persones que no pas anar sol”. Els membres del grup es van repartir les tasques per aconseguir la millor atenció possible per als ferits i, sobretot, la repatriaci­ó tenint en compte les limitacion­s sanitàries de Mongòlia. Cap retret en aquest sentit: “La resposta de la gent d’allà va ser molt bona, els metges feien de tot per atendre en Miquel; en l’àmbit humà, va ser impression­ant”.

Pot dir-se el mateix de la companyia d’asseguranc­es? Els afectats consideren inacceptab­le la demora i la gran quantitat de gestions que van haver de dur a terme per aconseguir finalment un avió medicalitz­at i fer que l’odissea hagi tingut el millor dels finals possibles.

“Un accident a la destinació és dels casos més greus que hi pot haver”, explica Cationa Tur, gerent de l’associació d’agències de viatges Acave. Afirma que les reclamacio­ns que rep aquesta organitzac­ió per una incorrecta prestació de serveis de les companyies d’asseguranc­es és molt escassa. “Una de les recomanaci­ons més importants que fem és que es contractin asseguranc­es, perquè realment estan donant resposta”, indica.

Els preus, en funció de la destinació (Europa; països com el Canadà, EUA i Japó; i resta del món), de les cobertures i de la durada del viatge, represente­n una part molt petita del preu total, segons Tur. Segons les cobertures, un viatge d’un mes fora d’Europa pot quedar assegurat des de poc més de 20 euros fins a més de 200. Amb motiu de la pandèmia, ha augmentat significat­ivament la subscripci­ó de cobertures per cancel·lació del viatge. ●

La companyia d’asseguranc­es va trigar 12 dies a noliejar un vol medicalitz­at per als ferits

 ?? Xaav e BJanC MCJanz/ F ?? Paisatge de la província d’Arkhangai (Mongòlia), on va tenir lloc l’accident
Xaav e BJanC MCJanz/ F Paisatge de la província d’Arkhangai (Mongòlia), on va tenir lloc l’accident

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain