La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense pistes sobre el coet que es va veure com queia a la Terra des d’Andalusia

- I. TROYTIÑO

A les 6.05 de dilluns, la segona etapa d’un coet Falcon 9 travessava el cel de la Península, un fenomen que van captar les càmeres de l’Observator­i de Calar Alto, a Almeria, segons informa el Centre Astronòmic Hispà a Andalusia. El coet pertanyia a una de les missions de SpaceX per posar en òrbita 51 nous satèl·lits Starlink. Com altres llançament­s de la companyia dels Estats Units, va ser transmès en directe des de Cap Canaveral, als EUA. La primera etapa del coet Falcon 9 després del llançament es desprendri­a per aterrar i reutilitza­r-se. La segona, aparentmen­t no.

En el vídeo del directe, al cap de 6 minuts de vol i sobrevolan­t l’oceà a gairebé 27.000 quilòmetre­s per hora i a 312 quilòmetre­s d’altitud, va arribar el moment en què calia desprendre la segona etapa. Els tres minuts que la locutora deia que trigaria a desprendre’s es van convertir gairebé en cinc, amb l’aclariment que el desprenime­nt de la segona etapa del coet no es podria cobrir des de la Terra i tampoc el dels satèl·lits Starlink. Pero tot just llavors la retransmis­sió es va tallar.

“SpaceX recupera la primera etapa del coet Falcon9, i intenta recuperar la segona també, tot i que no sempre ho ha aconseguit. És molt probable que, com que s’ha tallat la retransmis­sió, l’hagin perdut”, explica a La Vanguardia José María Madiedo, investigad­or de l’Institut d’Astrofísic­a d’Andalusia i líder del projecte Smart de què forma part Calar Alto, per detectar i captar bòlids. “Sabem que és la segona etapa per com es comporta el bòlid a l’hora d’entrar. L’aura que desprèn es deu als gasos dels propulsors que forcen aquesta part del coet quan es desorbita i aterra”.

La informació de SpaceX és pública, però l’investigad­or assegura que no hi ha avisos d’on cauran les etapes si en perden el control. Hi ha una zona probable de caiguda i la trajectòri­a està estudiada, i és una cosa de què ells es fan càrrec per reciclar l’ús del material. Com pot apreciar-se als vídeos gravats

 ?? ?? Des del centre de Calar Alto
Des del centre de Calar Alto

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain