La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona tindrà 475 pisos socials nous per a persones grans el 2024

L’Ajuntament disposarà de gairebé 2.000 habitatges públics de lloguer per a aquest col·lectiu

- Jesús anc

Els barcelonin­s de més de 65 anys represente­n un 21,3% de la població de la ciutat, tal com reflecteix la lectura de l’últim padró. Fins i tot cada vegada són més les persones que superen el segle de vida. Malgrat viure en una gran urbs, la solitud suposa un problema urbà global, agreujat per la pandèmia. En el cas de Barcelona, en pateixen uns 70.000 ciutadans, segons dades municipals. Perquè la gent gran gaudeixi d’una vida plena a l’última etapa d’envellimen­t, l’accés a un habitatge assequible i adequat a les seves necessitat­s suposa un aspecte crucial. En aquest sentit, el Consistori va informar ahir que està construint 475 pisos de lloguer social destinats a aquest col·lectiu.

Amb aquestes noves llars, Barcelona assolirà gairebé 2.000 habitatges amb serveis per a la gent gran després que el govern municipal iniciés la primera promoció pública d’aquestes caracterís­tiques fa dues dècades.

Aquest increment del 33% actual no resoldrà el dèficit habitacion­al de la ciutat, de manera que l’alcaldessa Ada Colau va animar ahir la resta de les administra­cions a implicar-s’hi més. “Convidem la Generalita­t i l’Estat, amb més recursos i competènci­a que els ajuntament­s, que realment integrin aquest model a la cartera de serveis d’atenció social i el tinguin com a prioritari per desenvolup­ar-lo les pròximes dècades”, va afirmar Colau durant una visita a un dels futurs habitatges.

En concret, l’executiu local té en marxa sis noves promocions en diferents fases de construcci­ó que es distribuei­xen als districtes de Sant Martí, l’Eixample, Sant Andreu i Gràcia.

La primera promoció està previst que s’habiti al gener, i és al carrer Puigcerdà, amb 48 pisos, al barri del Besòs-Maresme, mentre que l’última estarà a punt per a l’octubre del 2024, a l’avinguda Mare de Déu Montserrat, a l’antic solar de la clínica Quirón.

Es tracta de pisos de lloguer protegits, propietat de l’Institut Municipal de l’Habitatge, que es reserven per a persones de més de 65 anys amb dificultat­s d’accés a una llar. L’objectiu consisteix que els inquilins desenvolup­in el seu projecte vital amb la màxima autonomia possible, de manera que s’impulsen activitats en espais comuns per promoure les relacions veïnals.

També s’hi inclouen diferents serveis, com els de teleassist­ència, neteja, bugaderia, profession­als de geriatria a qui es poden adreçar o banys equipats per evitar caigudes. El preu mitjà de cada habitatge és d’uns 444 euros al mes i compta amb una subvenció municipal d’un 62% per sufragar les despeses. La mitjana d’edat dels habitants és de 81 anys i un 72% són dones. ●

Les noves promocions s’ubiquen a Sant Martí, l’Eixample, Sant Andreu i Gràcia

 ?? Àle  Garcia ?? Ada Colau visita una de les noves promocions de pisos per a persones grans a Sant Martí
Àle Garcia Ada Colau visita una de les noves promocions de pisos per a persones grans a Sant Martí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain