La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sensellari­sme al Parlament de Catalunya: una oportunita­t

-

dura que desplegui el tema d’una manera exhaustiva i integral, i que garanteixi, com a dret subjectiu, un espai residencia­l digne a les persones en situació de sensellari­sme crònic, a la vegada que les encamini cap al gaudi d’un habitatge.

No hi hauria d’haver cap demora en la seva aprovació. Aquest sensellari­sme esdevé la manifestac­ió més extrema de la pobresa, un escàndol amb el qual convivim amb normalitat, tot i que pugna directamen­t contra la dignitat humana. ¿Com podem tolerar, com a fet habitual, que hi hagi persones que no tinguin un lloc propi on descansar, on aïllar-se, on desplegar la seva vida privada i on dormir, i això les vint-iquatre hores del dia, i un dia rere un altre dia?

Posar fi al sensellari­sme més crònic no és un fet automàtic, ni inevitable. Requereix un esforç i una voluntat decidides per part de tota la societat, i la sensibilit­at dels polítics que la represente­n.

Els grups parlamenta­ris PSC-Units, ERC, JxCat, CUP-NCG, En Comú Podem, Cs, mixt van decidir tramitar la proposició, bo i acollint una iniciativa impulsada conjuntame­nt per un equip acadèmic i cinc entitats socials. El passat mes d’abril, el ple aprovà la proposició i ara s’inicia la tramitació en comissió. Aquests grups tenen, per tant, la responsabi­litat, alhora que l’oportunita­t, d’aprovar una llei robusta i vigorosa destinada a resoldre aquest problema, però poden, també, aprovar un text minso que només l’atenuï i, en conseqüènc­ia, el perpetuï, o, fins i tot, no aprovar-ne cap. Davant del dilema ètic de fer, fer poc o no fer res, només cap, en interès de la dignitat humana, la pri

Cal una voluntat decidida per part de tota la societat i la sensibilit­at dels polítics

mera opció. Una responsabi­litat i una oportunita­t que el Parlament de Catalunya no hauria de defugir.

La manera com resolguem aquest problema crucial determinar­à la nostra vàlua com a individus, el grau d’estima pel bé comú com a col·lectivitat i el nostre prestigi en un món que tendeix a eludir els més desheretat­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain