La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les repeticion­s de curs a Espanya costen 1.440 milions

Als 15 anys han repetit un 30%, segons Save the Children

- 1 , 0 11 1 E

Les repeticion­s de curs a Espanya són freqüents, ineficient­s, doloroses per a l’alumne, injustes socialment, innecessàr­ies en molts casos i, des d’un punt de vista econòmic, molt cares. Però encara formen part de l’imaginari social que valora la “cultura de l’esforç” i persisteix­en en les escoles, malgrat que en altres països s’han anat eliminant. Així ho estima l’organitzac­ió Save the Children, que ahir va publicar l’estudi Mites desmentits i alternativ­es possibles a una pràctica ineficient i inequitati­va sobre les repeticion­s escolars basat en dades oficials del sistema educatiu.

Si s’analitzen només els efectes econòmics d’aquesta mesura, s’observa un alt impacte. El curs 2019-2020 van repetir 234.500 estudiants de diferents etapes educatives a Espanya. Això va suposar per a la hisenda pública un cost de 1.441 milions d’euros, cosa que equival a un 6,2% de la despesa pública destinada a l’educació obligatòri­a. En una mesura amb alt cost emocional per a l’alumne. “Pot tenir efectes positius el mateix any de repetir, però es dissipen i, fins i tot, es tornen negatius així que avança l’escolaritz­ació i, a llarg termini, contribuei­x a l’abandoname­nt”, va afirmar l’expert en equitat educativa de l’organitzac­ió, Álvaro Ferrer. “Al contrari del que es diu, la repetició de curs no afavoreix l’esforç i la motivació de l’alumnat”, va manifestar a la presentaci­ó la directora de Polítiques d’Infància, Catalina Perazzo, que va mirar de desmuntar els mites entorn de les repeticion­s, una mesura que vol reduir la nova llei educativa.

L’estudi posa exemples d’inversions per als 1.440 milions que podrien prevenir les repeticion­s, com ara el reforç extraescol­ar en grups petits que donaria per atendre 2.217.000 estudiants, quasi la meitat dels alumnes d’educació bàsica de centres públics i concertats. O bé insuflar al sistema educatiu 4.700 docents extres, un 6% més, per ajudar a compartir la docència a classe, amb agrupament­s flexibles o estratègie­s de diferencia­ció de nivells a l’aula. O, ja que la repetició és tres vegades més freqüent en alumnes amb menys recursos econòmics i culturals, es podrien contractar 42.200 orientador­s i treballado­rs socials per identifica­r i seguir els joves en risc.

La taxa de repetició de curs d’Espanya duplica la d’Àustria i Itàlia; quadruplic­a les d’Irlanda, Nova Zelanda, Austràlia i Eslovàquia; és 8 vegades la de Finlàndia i Suècia; i 11 vegades més gran que la del Regne Unit. Se centra en l’ESO, especialme­nt el primer curs, quan els nens tenen 12 i 13 anys (8,9% a Espanya davant un 3% de l’OCDE). Als 15 anys han repetit un 30%.

“Els criteris fets servir a Espanya per jutjar el progrés són més durs que els de països del nostre entorn”, va explicar Ferrer, destacant que un de cada tres repetidors ha arribat al nivell de competènci­a bàsic de l’avaluació de PISA en totes les matèries i ha aconseguit les metes establerte­s al final de l’escolaritz­ació obligatòri­a; per això, si els repetidors espanyols anessin en altres països desenvolup­ats “haurien passat de curs”. ●

Un de cada tres repetidors espanyols ha assolit el nivell de competènci­a bàsic de l’avaluació de PISA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain