La Vanguardia (Català-1ª edició)

El perruquer revolucion­ari que va acabar pentinant el rei

- Alex Jove1

La vida de Pascual iranzo va ser, com a mínim, de pel·lícula. La llum del carismàtic estilista català, que va tenir entre la seva clientela fixa el rei Joan carlesi i l’escriptor García márquez, es va apagar ahir als 92 anys. La seva passió per la perruqueri­a, una vocació familiar, va començar a cop de tragèdia quan el seu pare, que regentava una petita barberia al barri de sants va emmalaltir i va perdre un braç. en Pascual es va fer càrrec del negoci i pel camí va aconseguir alguna cosa més: revolucion­ar la perruqueri­a masculina.

Anarquista i d’origen obrer, iranzo es va formar com a estilista a França. Quan va tornar a catalunya i va començar a dirigir la perruqueri­a del seu pare es va introduir a poc a poc en els cercles intel·lectuals de barcelona, una cosa que, a més d’engrossir la seva cartera de clients amb personalit­ats destacades, li va permetre participar en reunions i tertúlies que van nodrir la seva visió del món i la seva manera d’entendre la imatge personal. segons explica l’actriu argentina bárbara brailovsky, que li va dedicar el documental biogràfic Qué tal Pascual el 2019, iranzo era molt més que un perruquer, es considerav­a ell mateix un assessor de la imatge personal i de l’expressivi­tat corporal. “Va aconseguir construir una filosofia per a l’ofici de perruquer, resignific­ant-lo”, explica brailovsky.

La dècada dels anys seixanta, iranzo va introduir el concepte d’assessoria d’imatge masculina en perruqueri­a. Va indagar en la psicoestèt­ica de la imatge i l’elegància personal i als anys noranta va crear una línia de cosmètica masculina. Una cosa inaudita en aquell temps en la indústria de la bellesa, molt enfocada en el públic femení.

La revolucion­ària visió d’aquest mestre de la tisora l’ha convertit amb el temps en una figura destacada en la comunitat barcelonin­a. Un reconeixem­ent que es va materialit­zar el 1998 amb la creu de sant Jordi, així com en una extensa llista de guardons al llarg de la seva dilatada carrera, entre els quals destaca també La rose d’Or, el premi més important atorgat al

Va ser un orfebre de la perruqueri­a, un creador d’estètiques pròpies amb el do de compartir el seu talent

Festival internacio­nal de París, el 1959.

A la butaca de la seva perruqueri­a s’hi han assegut personalit­ats com el cantant Joan manel serrat –fidel client del seu savoirfair­edurant més de 50 anys– el banquer emilio botín i el poeta Joan brossa.

els qui van entaular amistat amb ell expliquen que era una persona vital, espontània, generosa i molt divertida. “en Pascual era una síntesi habitada per aquells grans amics i vivències pròpies que el van convertir en una paleta de colors preciosos, d’una estètica única i singular. Va ser com un orfebre de la perruqueri­a, un artista i creador de les seves pròpies estètiques amb el do de compartir i de fer circular els seus sabers i la seva experiènci­a de manera generosa”, afegeix brailovsky.

el nom del cèlebre perruquer i la seva manera d’entendre la perruqueri­a masculina s’ha expès els últims anys més enllà de barcelona. el negoci familiar ara és una cadena que disposa de quatre locals a la capital catalana i un a madrid.

“si hagués de dir el més especial d’ell crec que seria la seva enorme curiositat i permeabili­tat amb els seus clients, que es transforma­ven molt ràpidament en grans amics”, sentencia la directora de Qué tal Pascual.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain