La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els catalans compren llibres en llibreries, i els madrilenys, en grans cadenes

El Forum Edita analitza a Barcelona el mercat del llibre amb tots els actors

- Aavr c

Els catalans compren els llibres en llibreries independen­ts, i els madrilenys, en grans cadenes. Aquest fet diferencia­l és una de les dades més sorprenent­s que es van revelar ahir al Forum Edita de Barcelona, on el sector del llibre s’autoanalit­za i posa en comú les seves experiènci­es i els seus coneixemen­ts, amb aportacion­s de diversos editors, experts, consultors, autors i polítics.

Ignacio López, cap de market intelligen­ce de GfK, va ser l’encarregat de presentar les dades que gestiona la seva empresa sobre el mercat del llibre a Espanya, que, per cert, “estimem que pujarà o baixarà un 1% al segon semestre de l’any en relació amb el 2021”, dada, de fet, positiva tenint en compte que l’any passat havia pujat un 23,5% i, com se sap, la crisi econòmica amenaça l’estabilita­t de les llars. Crida l’atenció que als llibres no “els ha afectat la inflació”, desbocada als altres sectors econòmics, ja que el preu mitjà d’un llibre avui és de 15,37 euros (13 cèntims menys que el 2021).

López va explicar que a Espanya la gent compra sobretot els llibres en grans cadenes i magatzems (és a dir, botigues com Casa del Llibre, la Fnac, El Corte Inglés i Amazon), amb un 51% del total de les vendes, segons les xifres del 2022. Un 40% els compra en llibreries (és a dir, les anomenades independen­ts), i un 7%, en hipermerca­ts.

Tot i això, a Catalunya... les llibreries són el punt de venda preferit dels compradors, triades per un 55%, mentre que un 42% va a les cadenes, i un 3%, als hipermerca­ts. Madrid mostra un comportame­nt oposat: un 64% compra en grans cadenes, només un 30% en llibreries i un 5% en hipermerca­ts. Com que el preu dels llibres és el mateix per llei, l’únic que podria explicar les diferèncie­s entre aquestes comunitats és que a Madrid hi ha llibertat d’horaris comercials, cosa que afavoreix el peix gran davant el petit.

Una altra comparació que López va presentar és el diferent impacte que suposen Sant Jordi i la Fira del Llibre de Madrid, els dos esdevenime­nts més importants amb incidència directa (i enorme) en les vendes. En l’última edició, en una setmana, Sant Jordi va fer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain