La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cultura fa ciutat

- FranceEc BombíVilaE­eca

La cultura com a motor de transforma­ció de la ciutat. De la ciutat de Barcelona, s’entén. I això que era una prèvia del Hay Festival de Segovia, alhora fill del festival literari de Hay-on-Wye, a Gal·les. La directora del festival espanyol, María Sheila Cremaschi, va voler posar en relleu la importànci­a del tema remetentse a la mateixa història del certamen, com un festival literari ha convertit un poble de menys de 2.000 habitants en un pol mundial d’atracció.

I vist el tema, tenia tot el sentit que se celebrés a la llibreria No Llegiu del Poblenou, on fa set anys la propietat de l’edifici va desestimar “posar-hi una franquícia i viure de rendes, i en canvi va apostar per una iniciativa que aportés alguna cosa al barri”, recordava ahir el llibreter Xavier Vidal, que va moderar la conversa entre Miquel Molina, director adjunt de La Vanguardia –i que a través de la seva columna Blues urbà analitza les polítiques culturals–, i Jordi Corominas, escriptor i periodista i que també tracta sobre Barcelona als seus articles.

I si bé Vidal els havia presentat com a “dues visions contradict­òries, mai oposades i sí complement­àries”, el cert és que tots dos van estar d’acord en qüestions com la importànci­a de la societat civil en el desenvolup­ament de projectes, en una cultura entesa sempre sense separarla en dos estrats, la de base i l’elitista, sinó com un continu.

Entre d’altres aspectes que van tractar, Corominas apostava per una Barcelona de tall federal, en què es treballés per mantenir la identitat de cadascun dels barris i contrarest­ar alhora el conformism­e sense autocrític­a en què, segons ell, s’ha instal·lat els últims deu anys, en part pel procés independen­tista i per l’escassa dotació pressupost­ària estatal.

Molina, en canvi, va posar l’accent en com es poden aprofitar els actius que la ciutat ja té, com la propera primavera de concerts, la importànci­a Picasso i Miró a Barcelona –l’any que ve se celebren 50 i 40 anys de la mort de l’un i l’altre, respectiva­ment, amb una gran exposició conjunta– o la història musical de la ciutat, del lloc pioner del jazz a l’explosió de Rosalía.

L’acord per la nova gran biblioteca de l’Estat a l’Estació de França també va donar lloc a canvis d’impression­s entre tots tres, amb l’interrogan­t que si hi ha diners per als edificis de la cultura el que hi falti no siguin, precisamen­t, polítiques culturals. Del continent al contingut. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain