La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les descarta donar suport al Midcat després del rebuig de Macron

El Govern espanyol insisteix en la defensa de la infraestru­ctura i la seva viabilitat

- Beatriz Navarro Pilar Blázquez

El moderat suport expressat per la Comissió Europea a la construcci­ó del gasoducte Midcat, que uniria Espanya amb Centreeuro­pa, s’ha esfumat.

Després del rotund rebuig del projecte del president francès, Emmanuel Macron, Brussel·les va evitar ahir pronunciar-se sobre la rellevànci­a del projecte en el context actual de crisi energètica i va recordar que l’accés al finançamen­t comunitari depèn, en primer lloc, que hi hagi acord entre els estats membres concernits, cosa que avui dia sembla altament improbable.

“No podem expressar una posició sobre un projecte específic. L’únic que puc dir és que qualsevol projecte d’infraestru­ctura transfront­erera addicional que connecti la península Ibèrica amb la resta d’Europa ha de ser analitzat pels estats membres involucrat­s i el promotor” i que

“avancin [en les discussion­s] sobre la viabilitat del projecte”, va manifestar el portaveu d’Energia de la Comissió Europea, Tim McPhie.

El Midcat, va recordar l’Executiu comunitari, ja no va ser inclòs a la quarta llista de projectes europeus d’interès comú perquè Espanya i França el van deixar “en pausa”. Mentrestan­t, les normes sobre finançamen­t de xarxes transeurop­ees d’energia han canviat, i ja no preveuen donar suport a projectes basats en combustibl­es fòssils, sinó als d’hidrogen.

Precisamen­t la possibilit­at que el Midcat transporti, a més de gas, hidrogen verd va despertar l’interès de Brussel·les i va obrir la porta que rebés finançamen­t comunitari. De fet, el pla REPowerEU, impulsat per l’equip d’Ursula von der Leyen, preveu promoure les interconne­xions d’hidrogen amb la península Ibèrica. La Comissió Europea no ha descartat aquesta possibilit­at, però, en vista del taxatiu rebuig francès del projecte, ha evitat pronunciar-se sobre els seus mèrits.

En termes generals, la institució va recordar que tota nova inversió que connecti les terminals de gas natural liquat de la península Ibèrica amb la xarxa gasística europea mitjançant infraestru­ctures “preparades per a l’hidrogen” podria “contribuir a diversific­ar més l’aprovision­ament de gas al mercat intern” i

“ajudaria en el potencial futur d’hidrogen verd” d’Espanya i Portugal i el nord d’Àfrica. Però, en vista del menyspreu amb què l’Elisi s’ha expressat sobre el projecte, Brussel·les va recordar ahir que el projecte “no està en el punt que [la Comissió Europea] pugui avaluar si pot rebre fons”.

Una gerra d’aigua freda per part de Brussel·les que la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, va encaixar ahir sense gaire preocupaci­ó aparent.

“No es tracta tant de la literalita­t”, va advertir Ribera durant la seva intervenci­ó a la roda de premsa posterior al Consell de

Ministres amb referència a la declaració de la Comissió. “Crec que és un debat que està obert, i serà un dels temes que es plantejarà al consell europeu d’Energia de divendres i una de les qüestions que mantindran l’interès dels líders europeus durant molt temps: com es respon a la necessitat de garantir la seguretat de subministr­ament al centre i al nord d’Europa aquest hivern i el pròxim hivern”, va assegurar.

La vicepresid­enta tercera també va confirmar que Espanya continua defensant la necessitat de la posada en marxa d’aquesta infraestru­ctura en el context europeu actual i que així ho traslladar­à als seus col·legues europeus al pròxim consell extraordin­ari d’Energia, que reunirà els ministres europeus de l’àrea divendres vinent. Ribera va cridar ahir a l’esperit europeista a què dilluns va fer referència Macron perquè, “si hi ha algun estat membre que considera que aquesta proposta no és la millor per atendre la demanda d’Alemanya o que té problemes tècnics o financers que cal resoldre, és bo i sa que es pugui plantejar”.

Des del punt de vista del Govern espanyol, el finançamen­t europeu del Midcat està justificat en el marc del conjunt d’interessos europeus en el context del pla REPowerEU, de resposta

La Comissió Europea delimita la decisió a un acord previ entre els estats membres involucrat­s

Espanya insta a presentar alternativ­es que garanteixi­n la independèn­cia energètica europea

 ?? ?? Teresa Ribera, vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, ahir al Senat
Teresa Ribera, vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, ahir al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain