La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impostos a les elèctrique­s, topall al gas rus i estalvi, claus del pla europeu

Brussel·les avui presenta als governs les seves idees contra la crisi energètica

- Beatriz Navarro

La guerra energètica declarada per Rússia a la Unió Europea avui encetarà una nova fase amb la publicació de les línies mestres de la intervenci­ó d’emergència que, en una decisió inèdita, els Vint-i-set es proposen de dur a terme en els mercats per respondre contra la crisi.

El Col·legi de Comissaris europeus avui consensuar­à diverses actuacions a curt termini, iniciative­s que la presidenta Ursula von der Leyen avui debatrà amb els ambaixador­s dels estats membres per preparar el consell extraordin­ari d’Energia de demà, del qual s’espera que surtin decisions concretes. “Vladímir Putin està fent servir l’energia com una arma, talla el subministr­ament i manipula els mercats. Fracassarà. Europa guanyarà”, ha assegurat aquesta setmana Von der Leyen.

Els pilars del pla de xoc europeu, tal com ha avançat la mateixa presidenta, són la reducció del consum elèctric, especialme­nt durant les hores punta, mitjançant l’aprovació d’un pla europeu de reducció de la demanda; un topall per al preu del gas que els estats membres compren a Rússia, tot i que de moment el que hi ha és un tall total del subministr­ament i, finalment, ajuts per als consumidor­s i operadors energètics asfixiats per l’augment de preus i la volatilita­t.

A més, afegeixen fonts comunitàri­es, la Comissió tornarà a posar sobre la taula la proposta per imposar nous impostos sobre els beneficis extraordin­aris que les companyies elèctrique­s estan obtenint actualment com a conseqüènc­ia dels desajustos del mercat, ja que amb el sistema actual el preu de l’electricit­at ve determinat pel cost del gas, tot i que el gruix de la producció l’aconseguei­xin utilitzant altres fonts més barates, com les renovables o la nuclear.

El principal instrument d’intervenci­ó pel qual aposten els tècnics de la Comissió és l’adopció d’un preu topall per al gas que la Unió compra a Rússia. La mesura reduiria els ingressos de Moscou i la capacitat de finançar la seva maquinària de guerra, tal com s’ha proposat la UE, un objectiu fins ara fallit (entre el juny i el juliol els ingressos van augmentar un 4%, malgrat que els fluxos van caure un 40%), i alhora es reduiria la volatilita­t als mercats, avisa un dels documents preparator­is del debat.

Ara mateix, el repte principal és que Moscou ha tancat completame­nt l’aixeta del gas. Però si la UE aposta per aquesta resposta per contenir els preus, “ha d’estar preparada per renunciar totalment” als fluxos de gas rus, perquè Putin pot optar per no vendre’n als seus països, adverteixe­n els tècnics comunitari­s. La idea seria fixar un preu més baix que l’actual, però que doni incentius a Moscou per continuar operant, tot i que –tal com afirma el document– “la UE no hauria d’assumir que Rússia és un actor racional”. Una altra variant d’aquesta intervenci­ó seria fixar un topall de preus específic per a Alemanya i la resta de països de Centreeuro­pa que més depenen del gas rus.

A més dels topalls de preus, la presidènci­a txeca del Consell de la UE ahir va advocar per examinar també l’opció de posar un límit al preu que les empreses poden cobrar al consumidor per l’electricit­at produïda a partir de renovables, que permetria destinar la resta dels diners a ajuts socials. D’altra banda, Brussel·les planteja fer servir com a referència del mercat l’índex asiàtic JKM, amb una prima de preu, en lloc del TTF holandès, almenys per a certes parts de la UE.

Paral·lelament, la Comissió també es planteja la idea de fer compres conjuntes de gas, mitjançant la creació d’una entitat específica per a aquesta finalitat, una proposta que ja va suggerir el Govern espanyol fa gairebé un any i que Brussel·les va rebutjar. “La creació d’una entitat única per comprar gas a la UE seria molt interessan­t a llarg termini”, afirmen ara els tècnics comunitari­s a l’esmentat document. ■

Von der Leyen: “Putin fa servir l’energia com una arma, talla el gas i manipula els mercats; fracassarà”

Els tècnics de la Comissió consideren ara “molt interessan­t” fer compres conjuntes de gas

 ?? J an Fran o ! Ba" a! / #$ ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir al Parlament Europeu
J an Fran o ! Ba" a! / #$ La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir al Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain