La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’economia digital aporta un 22% del PIB i arribarà fins a un 40% el 2025

- P a e

també ha aprovat la venda d’un 25% més una de les accions ordinàries de Porsche a les famílies Porsche i Piëch, que així podran tenir una minoria de bloqueig quan l’empresa esportiva surti a cotitzar. Entre els inversors interessat­s a entrar en el capital del fabricant del mític 911, hi ha el fons sobirà de Qatar, el fundador de Red Bull, Dietrich Mateschitz, o el president d’LVMH, Bernard Arnault.

En l’actualitat Porsche pertany en la seva totalitat al grup Volkswagen. Al mateix temps, aquest grup està controlat per un hòlding financer en què la família Porsche i Piëch tenen la majoria absoluta dels vots. Col·locant Porsche en borsa, Volkswagen obtindrà recursos per finançar les seves inversions en la transició energètica. Per al 2030, Volkswagen aspira que un 80% de la gamma de Porsche estigui composta per vehicles elèctrics.

L’operació recorda la que va fer el llavors grup automobilí­stic Fiat Chrysler el 2016 amb Ferrari (les seves accions s’han multiplica­t des d’aleshores per cinc). Porsche és una de les empreses més rendibles del sector de l’automòbil (amb un marge de més d’un 15% sobre les vendes). Els sis primers mesos del 2021, els ingressos van ser de 16.530 milions (un 8,5% més), i el benefici operatiu, de 2.790 milions (+24,6%).

“Hem demostrat una enorme resistènci­a, especialme­nt en temps de crisi”, va dir ahir el president executiu de VW i Porsche, Oliver Blume. “Mirant cap enrere, amb la crisi del coronaviru­s, dels semiconduc­tors i aquest any amb el conflicte d’Ucraïna, sempre hem estat capaços de mostrar marges de benefici molt alts”, va afegir. Com a anècdota, fa més d’una dècada va ser Porsche la que va mirar d’aconseguir el control del gegant Volkswagen, però l’intent va fracassar. Ara és Volkswagen la que es desprèn de la joia de la corona, per aconseguir capital. ●

La digitalitz­ació impulsada per la pandèmia no és un fenomen puntual derivat de la necessitat, sinó que ha arribat per establir-se i convertir-se en un dels motors de la recuperaci­ó de l’economia espanyola. Així ho afirma l’informe Societat Digital a Espanya 2022 elaborat per la Fundació Telefónica i presentat ahir a Madrid en un esdevenime­nt protagonit­zat per Sergio Oslé, conseller delegat de Telefónica España, i Carme Artigas,

El desplegame­nt del 5G crearà 300.000 llocs de treball, segons un informe de Fundació Telefónica

secretària d’Estat de Digitalitz­ació i Intel·ligència Artificial.

“L’economia digital ha passat de contribuir un 19% en el PIB espanyol abans de la pandèmia a contribuir-hi un 22% el 2021. Si fos un sector vertical, seria el segon sector de l’economia espanyola, només superat per la construcci­ó, i la nostra visió és que el 2025 aportarà un 40% del PIB”, va assegurar Carme Artigas.

Darrere aquesta generosa previsió hi ha, entre altres motius, dades que recull l’informe elaborat per la Fundació Telefónica. Entre ells, que mentre el conjunt de l’economia espanyola va caure un 9,8% per l’impacte de la crisi derivada de la covid, el sector digital amb prou feines va registrar una caiguda d’un 2,4%, la qual cosa demostra la seva gran resiliènci­a. “Això significa que una economia més digitalitz­ada és una economia més resistent als impactes adversos”, va destacar Carme Artigas.

D’altra banda, l’impuls que la digitalitz­ació injectarà a l’economia espanyola derivarà del desplegame­nt de la tecnologia 5G, va afirmar el conseller delegat de Telefónica España. “El 5G serà clau per a l’impuls econòmic, perquè suposarà tota una revolució per al món empresaria­l, en què el marge de digitalitz­ació encara és molt ampli”, va assegurar Sergio Oslé.

De fet, l’informe assenyala que el desplegame­nt de la tecnologia 5G representa una oportunita­t única per reactivar l’economia espanyola, ja que, segons les estimacion­s que recull l’informe de la Fundació Telefónica, hi ha previstes inversions sobreres de 5.000 milions d’euros que permetran millorar la competitiv­itat de les pimes espanyoles i la creació de 300.000 llocs de treball. Alhora, aquesta nova tecnologia serà determinan­t per impulsar una nova metodologi­a de treball que impulsarà la sostenibil­itat mediambien­tal i reduirà les emissions totals del conjunt de la Unió Europea fins a un 20%. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain